Chiar dacă ai trecut de vârsta adolescenței, există zeci de motive pentru care ar trebui să ții un jurnal chiar și acum. Psihologii spun că e cea mai bună metodă pentru a-ți ordona mai bine gândurile și pentru a înțelege exact cum arată ascensiunea ta, ce ai avut de învățat de-a lungul timpului și care sunt lucrurile pe care le-ai schimbat, sau nu, la tine. Vestea și mai bună este că îți poți așterne gândurile pe laptop, agende, blocnotesuri și caiete sau pe orice altceva ai la îndemână, atâta timp cât poți păstra notițele la un loc.
Uite în câte moduri te poate ajuta păstrarea unui jurnal.
Te va ajuta să te concentrezi mai mult
La fel ca orice alt exercițiu pe care îl vei face cu regularitate, și scrisul te va ajuta să îți îmbunătățești anumite calități, cum ar fi puterea de concentrare. Dacă în fiecare zi vei rezerva câteva minute pentru a nota în câteva fraze cum a decurs ziua ta, vei observa cum mintea ta va deveni mai lucidă în momentele în care ai nevoie să te concentrezi.
Te va ajuta să te deschizi
Chiar dacă mulți nu au înțeles asta, cu toții avem nevoie de un psiholog care să ne fie aproape în cele mai grele momente, doar să ne asculte. Jurnalul tău va fi nu doar cel mai bun terapeut, dar și cel mai bun prieten al tău, pentru că va primi cu bucurie fiecare notiță pe care o vei face în foile sale.
Îți va reduce stresul
Ventilând constant stări, gânduri sau frustrări, vei putea reduce o parte foarte mare din stres scriind în jurnal. Practic, stările de anxietate se instalează pentru că nu avem cui să povestim fără granițe tot ceea ce gândim.
Vei putea duce la final multe activități
Cel mai probabil, o parte din jurnalul tău va fi constituită din planuri și liste cu lucruri pe care vrei să le realizezi, de la cele mai banale activități până la vise în care și ție îți e frică să crezi. Recitindu-le și avându-le constant în minte, vei reuși să le duci la bun sfârșit pe mai multe decât îți poți imagina.
Nu vei fi judecată
De multe ori ne abținem să vorbim chiar și cu prietenii apropiați despre gândurile sau stările pe care le avem, de frica unei judecăți prea dure. Acumulând un bagaj prea mare de anxietate, starea noastră generală nu are cum să fie una bună, așa că ai nevoie să exprimi ceea ce simți. Și unde poți face mai bine asta, dacă nu în paginile unui jurnal?
Vei crea un incubator de idei
Cu siguranță ai avut episoade de inspirație de care te-ai bucurat, dar pe care nu le-ai fructificat așa cum ai fi vrut tocmai pentru că ai uitat, rând pe rând, toate ideile. Jurnalul ar putea reprezenta o adevărată comoară pentru tine, dacă începi să completezi în paginile sale gândurile care îți vin. Ar fi cel mai tare brainstorming la care ai luat parte vreodată!
Te va ajuta să te iubești mai mult
Analizând toate experiențele pe care le ai, vei ajunge mai ușor la ceea ce ar trebui să conteze cel mai mult pe lume – propria persoană. Vei privi jurnalul ca pe o oglindă în care ai ocazia să te uiți ori de câte ori simți nevoia pentru a înțelege mai bine care este punctul evoluției în care te afli, ce poți îmbunătăți și care a fost parcursul tău de până acum.
Experimentează și tu păstrarea unui jurnal și, cine știe, poate că, într-o zi, îl vei putea transcrie într-un bestseller.