-1.1 C
București
AcasăEconomieSperante si ingrijorari pentru Delta Dunarii

Sperante si ingrijorari pentru Delta Dunarii

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va aduce fonduri importante pentru dezvoltarea Deltei Dunarii. Dar aceste fonduri nu fac decat sa intareasca ingrijorarile provocate de noile provocari: cum sa reziste coruptiei si dezvoltarii necontrolate. Este intrebarea pe care si-o pune si un material redactat de AFP si prezentat de Yahoo Actualite.

De la Bucuresti la Mahmudia, toata lumea vorbeste de turism si fonduri comunitare. Problema mare este insa concilierea protectiei ecosistemului Deltei cu interesele adesea contrarii, opuse interesului sistemului natural al Deltei, dupa cum explica un pasionat al naturii, ghidul si fotograful Daniel Petrescu. “Ministrul Silviculturii vrea copaci plantati in campia care marginesteDdelta, ministrul industriilor vrea cariere si centrale eoliene, ministrul turismului – hoteluri si drumuri asfaltate pentru a atrage turisti, iar ministrul mediului vrea sa protejeze flora si fauna salbatica si habitatul acesteia” – explica el.

Pe hartie, Delta si campia dobrogeana care o margineste sunt protejate de legile romanesti si europene, “dar se fac presiuni uriase, pentru ca toti vor sa profite”, afirma Petrescu.

Autoritatea Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (ARBDD) nu vede nici o contradictie intre turism si conservarea mediului. Pe langa protejarea zonelor umede sau combaterea braconajului, ar urma sa se faca drumuri, retele de canalizare, dar si investitii in energii refolosibile si colectarea deseurilor.

“Vrem sa atragem mai multi turisti sa vada pasarile si plantele”, sustine guvernatorul ARBDD, Paul Cononov.

Ghidul Daniel Petrescu insa spune ca “oamenii vor sa vada locuri salbatice; daca le distrugem, se vor duce in alta parte”.

Localnicii se gandesc insa ca turismul inseamna locuri de munca pentru tineri.

Ecologistii acuza Agentia pentru protectia mediului de la Tulcea ca da autorizatii de constructie pentru eoliene cu fonduri europene in zone protejate, ceea ce va duce la distrugerea lor. “Pasarile zboara peste dealuri sa-si faca cuiburi in iazurile de pe partea cealalta. Daca e ceata sau stolul prea mare, risca sa intre in lamele eolienelor. Ar fi un dezastru”,  spune Daniel Petrescu.

Ultimele articole

Explorați mai mult