Mai ales din cauza grăsimii speciale pe care, deși este o carne slabă, puii crescuți în stil tradițional, o au. Grăsimea este aceea care dă o aromă deosebită supelor, ciorbelor, fripturii. Ea dă savoare cărnii în timpul gătirii, nu permite ca acesta să se evapore sub influența temperaturilor ridicate. Cine ar refuza un pui întreg la cuptor, de exemplu? În plus, aromele îmbibă toate părțile cărnii de pui ce se gătește pe aragaz, grill sau la cuptor.
Gustul este potențat de grăsime!
Acesta este motivul pentru care pieptul de pui (ce conține foarte puțină grăsime), dacă mai este gătit și la aburi, nu este la fel de bun cu niște pulpițe de pui la tavă. Diferența de gust este uriașă, nu-i așa?
La fel cu a cartofilor prăjiți în ulei cu a acelora copți în cuptor fără niciun adaos de grăsime.
Specialiștii au concluzionat, în urma multor studii internaționale pe care le-au efectuat de-a lungul vremii, că grăsimea permite anumitor receptori gustativi aflați la nivelul limbii ca să transporte mai multă aromă la creier. Unde mai pui că unele arome se fixează în moleculele de grăsime, astfel încât acestea prelungesc timpul de eliberare a respectivelor arome în gură.
Efectiv așa este! Savanții au subliniat că avem receptori de gust pentru grăsime.
Mereu se dă exemplu un studiu efectuat pe cobai care a ajuns la concluzia că rozătoarele lipsite de o proteina denumită CD36 nu au fost la fel de interesate ca să ingereze alimente grase. Oamenii de știință au refăcut cercetarea și pe subiecți umani și iată că lucrurile s-au confirmat și de această dată.
Iată o explicație indubitabilă a motivului pentru care ne plac alimentele mai grase și de ce puiul prăjit, la fel ca și ceafa de porc sau cartofii prăjiți ni se par (și chiar sunt!) niște alimente delicioase.
Dacă se poartă un război acerb atât cu ceafa de porc, cât și cu gustoșii cartofi prăjiți, puiul chiar este mai ușor acceptat de către nutriționiști. Reprezintă este o sursă bună de proteine, care, atunci când este preparată în mod corespunzător, oferă o alternativă scăzută la grăsimi față de alte surse animale de proteine, cum ar fi carnea de vită, carnea de porc și carnea de oaie. Plus ca are și un gust foarte bun. Deci nu îl treceți cu vederea!
Argumente pentru care ar trebui ca să consumăm frecvent carne de pui
-este o carne slabă, bogată în proteine de calitate;
-este un antidepresiv natural, ideal inclusiv pentru perioadele de convalescență de după diverse operații complicate;
-este o sursă ieftină de carne albă;
-împiedică pierderea osoasă;
– menține sănătatea inimii;
-conține multe minerale importante pentru organism, inclusiv o cantitate mare de fosfor (bun pentru oase și dinți);
-accelerează în mod natural metabolismul.
În primul rând carnea de pui crescut tradițional este una dintre cele mai bune surse non-vegetariene de proteine. O porție de 100g de pui prăjit are circa 31 grame de proteine. În afară de proteine, puiul este bogat în felurite minerale, precum ar fi fosforul și calciul, elemente extrem de importante mai ales la vârsta a treia.
Dacă nu folosiți prea multe condimente atunci când pregătiți carnea de pui, ea va fi o mâncare foarte bună pentru copii, oricât ar fi ei de pretențioși.
Dacă îți dorești să mănânci alături de toți cei ai casei niște proteine de calitate, pe care să le cumperi ieftin, atunci carnea de pui din surse de încredere este cea mai potrivită. Ea este atât de versatilă, încât se potrivește bine cu orice fel de condimente (picante sau dulci) pe care doriți să le folosiți.
Desigur, ca și în cazul tuturor alimentelor, moderația în materie de consum este principiul care se aplică și în cazul cărnii de pui.