Cultura hidroponica este un concept relativ nou, o metoda eficienta de a cultiva plante fara sol in spatii protejate.
Acest tip de cultura prezinta o rata de crestere a plantelor, cu 30 – 50% mai rapida decat in cazul culturii traditionale, ceea ce asigura o productivitate mai mare. In plus, este eliminata posibilitatea aparitiei bolilor, a daunatorilor si a producerii unor evenimente climatice sau de alta natura care ar putea compromite cultura in diferite etape de dezvoltare.
Chiar daca din cauza conditiilor artificiale s-ar putea crede ca plantele rezultate nu sunt sanatoase, in realitate, lucrurile stau diferit pentru ca in cazul culturii hidroponice se elimina utilizarea erbicidelor si pesticidelor, ingrasamintele folosite reprezinta doar un sfert din cantitatea utilizata in culturile obisnuite, si in plus, se pot folosi cu succes nutrienti ecologici.
Avantaje
– Culturile pot fi cultivate unde solul este nepotrivit
– Plantele prezinta un risc redus de imbolnavire
– Randamentele de cultura sunt mai mari.
Cultura ardeiului
Conditii de cultivare
Ardeii pot tolera temperaturi mai ridicate decat rosiile sau castraveții. Cu toate acestea, temperatura optima a zilei este de 23 grade C pana la 26 grade C si temperaturi de noapte de cel putin 21. Acestea sunt nivelele optime recomandate cultivatorilor comerciali. In gradina dumneavoastra este posibil sa nu puteti regla astfel de temperaturi precise; totusi, veti obtine in continuare o productie buna pentru uzul propriu.
Cele mai importante sisteme de cultura hidroponica a ardeiulu
– Sistemul NFT(pe pelicula nutritiva)
-Cultura pe substraturi minerale inerte (vata minerala,perlit, vermiculit)
Ardeii vor tolera temperaturi mai ridicate daca inmuiati placile de vata minerala timp de 24 de ore inainte de transplantarea cu solutie nutritiva.Pe o placa de vata minerala cu dimensiunea de 100x15x 7,5 cm se planteaza 3 plante, obtinandu-se o desime de 3,5 plante/mp.
Aprovizionarea cu apa a culturii de ardei
Sistemele hidroponice sunt mai ecologice în ceea ce privește consumul de apă, deoarece sunt sisteme închise: soluția de nutrienți este pompată la rădăcinile plantelor, acestea extrag tot ce au nevoie, dar soluția se scurge înapoi în rezervorul inițial. În sol, însă, apa deși este picurată sau scursă chiar lângă plantă, se mai evaporă și se mai pierde în sol, care este un mediu absorbant.
Aprovizionarea cu alimente nutritive
O soluție nutritivă pentru sistemele hidroponice este o soluție apoasă care conține în principal ioni anorganici din sărurile solubile ale elementelor esențiale pentru plantele superioare. În cele din urmă, pot exista prezenți anumiți compuși organici, cum ar fi chelații de fier (Steiner, 1968). Un element esențial are un rol fiziologic clar și absența acestuia previne ciclul complet al vieții plantelor (Taiz & Zeiger, 1998). În prezent, 17 elemente sunt considerate esențiale pentru majoritatea plantelor: carbon, hidrogen, oxigen, azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier, cupru, zinc, mangan, molibden, bor, clor și nichel.
Combaterea bolilor si daunatorilor in cultura hidroponica
În cazul legumelor hidroponice însă numărul dăunătorilor și bolilor sunt reduse semnificativ, aproape complet. Și în plus, în cultura hidroponică nu mai există deloc buruieni. Deoarece dispar complet buruienile, în cultura hidroponică nu se folosesc deloc erbicide. Folosirea sistemului hidroponic reduce considerabil numărul dăunătorilor, implicit reduce cantitatea de pesticide necesare pentru a-i combate.
Intretinerea culturii hidroponice
Solutia nutritive va trebui schimbata saptamanal pentru plantele tinere si de doua ori pe saptamana pentru cele mature.u
Cultura ardeiului in sol vs cultura hidroponica
Pentru cultura în sol este recomandat un nivel minim de cunoștințe de agricultură. În acestea se pot include și următoarele: exigențele ecologice ale plantelor (lumină, temperatură, umiditate, etc) și pașii care trebuie urmați înainte, în timpul și după cultivare (arat, plivit, grăpat, semănat, etc).
Cultura hidroponică însă cere un nivel mediu de cunoștințe, deoarece pe lângă datele legate de exigențele ecologice ale plantelor (lumină, temperatură, umiditate, etc) mai trebuie identificate și toate componentele sistemului împreună cu funcționarea acestora.
Aspecte importante de luat în considerare pentru acest tip de cultură este nevoia determinării exacte a pH-ului, calcularea necesarului de nutrienți, etc toate acestea având un efect direct asupra produsul final.
Articol oferit de FarmBee.