3 C
București
AcasăDiverseIngredientele fascinante din parfumurile arabesti

Ingredientele fascinante din parfumurile arabesti

Cu o cultura puternica legata de parfumuri, traditiile arabe au jucat un rol important in dezvoltarea parfumeriei europene. 

Condimente, rasini, lemn exotic, ierburi sau chiar uleiuri esentiale de natura animala precum ambergris sau mosc sunt unele dintre ingredientele pe care parfumeria araba le-a folosit in mod traditional pentru a crea mirosuri fermecatoare. Mai mult, flori si plante precum trandafir, iasomie sau flori de portocal sunt si au fost frecvent utilizate in parfumurile arabe.

In cultura islamica parfumeria este profund legata de religie. Primele marturii despre existenta unor parfumerii sunt inregistrate inca din secolul al VI-lea. Multe familii arabe pregatesc ceea ce se numeste bakhoor, un fel de tamaie care este folosita pentru a-si purifica casele. Fiecare familie are, de obicei, propriul parfum de bakhoor, putand amesteca ambra, mosc, zahar, etc. pentru a obtine o „pasta” care este uscata la soare rezultand ceva solid. Acest element solid este impartit in bucati mai mici si apoi ars, producand un fum care parfumeaza intreaga camera.

Cum ramane cu parfumurile fine? Cel mai frecvent parfumurile arabesti fine contin un amestec de ingrediente, precum oudh, trandafiri, sofran si lemn de santal.

Oudh

Este rasina arborelui de Agar. Copacii sanatosi au un lemn inodor. Cu toate acestea, unii copaci mai batrani se infecteaza cu ciuperci si, astfel, in interiorul lemnului se produce o oleorezina. Pe masura ce infectia se raspandeste, are ca rezultat o rasina inchisa la culoare in interiorul trunchiului arborelui. Aceasta rasina este distilata obtinandu-se uleiul pur de oudh.

Trandafir

Nu este doar o floare frumoasa, ci si un ingredient esential pentru multe parfumuri arabesti. Rose Damascena este un trandafir hibrid, originar din Persia, adus in Siria si apoi dus de un cruciat din Damasc in Europa. Trandafirii din Damasc infloresc doar treizeci de zile in fiecare an, iar florile sunt culese individual. Culesul lor este intotdeauna o cursa impotriva soarelui, deoarece pe masura ce temperatura creste, florile isi pierd uleiurile esentiale. Cinci tone de flori sunt necesare pentru a produce un kilogram de ulei de trandafir!

Sofran

Aceasta floare are trei stigme, care sunt uscate si utilizate in bucatarie si in parfumerie.  Denumit aurul rosu, sofranul se vinde si cu 30.000 de euro kilogramul si este, practic, cel mai scump condiment din lume. In prezent este produs in Iran, Spania, India, Grecia, Azerbaidjan, Maroc si Italia. Acest condiment este folosit pe scara larga in parfumeria indiana si in cea din Orientul Mijlociu si, in ultimul timp, a inceput sa fie folosit si in parfumeria occidentala.

Lemn de santal

Lemnul de santal din Mysore, regiunea Karnataka, sudul Indiei, este considerat a fi de cea mai  buna calitate. In ciuda a 4000 de ani de existenta, esenta de lemn de santal a aparut in parfumeria moderna abia in secolul trecut. Lemnul de santal a jucat de asemenea un rol important in ritualurile religioase hinduse si budiste si este folosit si in medicina chineza datorita proprietatilor sale vindecatoare.

Ultimele articole

Explorați mai mult