2.4 C
București
AcasăDiverseCum a evoluat patul de spital, din perioada medievala, pana la patul...

Cum a evoluat patul de spital, din perioada medievala, pana la patul electric

V-ati gandit vreodata la modul in care a evoluat medicina de-a lungul timpului? Ganditi-va ca in urma cu 100 de ani multe dintre bolile simple nu puteau fi tratate din lipsa medicamentelor si se soldau cu deces, mai ales in cazul populatiei sarace. De atunci lucrurile au evoluat enorm, si pe langa inventarea unor medicamente performante, dotarile unitatilor medicale au cunoscut si ele o dezvoltare deosebita.

Un exemplu il constituie paturile de spital, unul dintre cele mai importante utilitati din domeniul asistentei medicale. Iata o trecere in revista a modului in care au evoluat paturile de spital, de la perioada medievala, pana la paturile electrice de astazi.

Stramosul antic al patului spitalului

Patul de spital, asa cum il stim astazi, un pat medical electric, isi are „stramosul” in perioada medievala a Marii Britanii.  Era doar o inventie care consta in doua bucati de lemn care tineau intre ele o bucata de panza si functiona cam ca un hamac. Initial, aceste „paturi” nu au fost utilizate special pentru transportul persoanelor bolnave sau imobile, cum sunt folosite acum paturile moderne de spital. Utilizarea principala a acelor paturi era transportarea persoanelor dupa ce foloseau baile comunale, astfel incat sa nu fie nevoiti sa atinga nimic si sa se murdareasca dupa ce s-au imbaiat. O versiune asemanatoare sub forma de scaun era o modalitate obisnuita de transport pentru regii egipteni si romani. Fiind foarte practice, aceste paturi improvizate au devenit solutii populare pentru transportul pacientilor imobili.

De la perioada medievala si pana astazi, patul modern de spital a suferit o serie de facelift-uri, necesare acordarii de asistenta pacientilor, in special celor care sunt in stare critica.

Se spune ca unul dintre primele paturi de spital a aparut intre anii 1815 si 1825 la Londra. Designul sau a fost, probabil, cel al unui pat simplu echipat cu sine laterale reglabile, dar nu exista prea multe informatii despre cine l-a inventat sau unde a fost folosit pentru prima data.

Aparitia patului modern de spital 

Primul predecesor al patului modern din spital ar trebui sa apartina producatorului de saltele Andrew Wuest and Son’s. Designul, inregistrat in 1874, a prezentat un cadru de saltea cu un cap cu balamale. Aceasta a introdus optiunea de ridicare manuala a patului.

Acest design a fost folosit pe scara larga in spitale din Europa si America, dar s-a dovedit a fi problematic in ceea ce priveste mutarea. Adaugarea rotilor si inlocuirea materialelor din care erau confectionate (fierul si arama au fost inlocuite cu bare din otel) a revolutionat mobilitatea patului de spital.

Dar una dintre cele mai mari – si inca relevante – evolutii ale patului de spital a venit odata cu inventia patului Gatch, un model inca in uz in multe dintre paturile de spital din lume si un predecesor semnificativ al celor mai avansate, ajustabile paturi de spital de astazi.

Patul Gatch a fost inventat si numit dupa Dr. Willis D. Gatch, de la Scoala de Medicina a Universitatii Indiana, in 1909. Patul avea un cadru cu trei sectiuni mobile atat de importante pentru ajustarea la pozitia pacientilor.

Paturile de spital din zilele noastre

In 1945, a fost inventat patul de spital cu buton. Acest model a fost imbunatatit de-a lungul anilor, ajungand astazi sa includa  ridicarea automata in trei parti, roti, sine laterale reglabile si optiuni de inclinare. Exista, de asemenea, cateva paturi de specialitate care ajuta la miscarea pacientilor imobili, precum cei cu leziuni ale coloanei vertebrale severe.

Datorita noilor tehnologii, patul modern de spital a devenit si mai eficient in ingrijirea si confortul pacientilor si in ceea ce priveste igiena. Curatenia si manipularea corespunzatoare a lenjeriei de asistenta medicala asigura confortul pacientilor in timpul sederii lor in orice unitate de asistenta medicala, dar si protejarea lor impotriva contaminarilor.

Ultimele articole

Explorați mai mult