Recunoscută multă vreme ca fiind „grânarul Europei”, România continuă să se numere printre țările cu cel mai ridicat potențial agricol din Uniunea Europeană și chiar de la nivel mondial.
În linii mari, randamentul culturilor agricole de la noi – adică producția medie la hectar – este unul bun, existând anumite variații între recoltele obținute de la an la an, influențate de condițiile meteorologice și de suprafețele semănate.
Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, vă oferim câteva date referitoare la principalele culturi înființate de fermierii din România și la producțiile medii la hectar obținute în ultimii ani.
Grâu
România se numără printre primii cinci producători de grâu din Europa, însă anul trecut fermierii au fost nevoiți să cultive grâu pe o suprafață mai restrânsă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Astfel, au fost cultivate cu grâu 2,1 milioane de hectare, iar producția obținută a fost de 10,427 de milioane de tone, cu 2,51% mai mult decât în anul precedent. Randamentul culturilor de grâu a fost astfel de 4,7 tone la hectar, sub producția medie la nivelul Uniunii Europene.
Porumb
În condițiile în care au semănat mai puțin grâu, fermierii au crescut în 2019 suprafața cultivată cu porumb, iar producția a fost pe măsură, România ocupând primul loc la acest capitol în Uniunea Europeană. Recolta a fost de aproape 17 milioane de tone, cu aproximativ 9 % mai slabă decât în anul precedent, cu toate că suprafața cultivată ca fost mai mare cu 240.000 de hectare. Concret, s-au cultivat 2,65 de milioane de hectare cu porumb, randamentul fiind de 6,5 tone la hectar.
Orz și orzoaică
În cazul acestor culturi, fermierii au obținut o recoltă de 1,966 de milioane de tone, cu 95.716 tone mai mult față de anul anterior, ceea ce înseamnă o creștere a producției cu 5,12%. În ceea ce privește randamentul la orz și orzoaică, acesta a fost de 4,1 tone la hectar.
Mazăre
Deși, comparativ cu alte culturi, producția de mazăre a înregistrat valori mai scăzute, în special din cauza suprafețelor mai mici cultivate, față de producția anului 2018, a fost înregistrată o creștere cu 43,32%. Procentual, este cea mai mare creștere față de anul anterior dintre toate culturile agricole, diferența cantitativă fiind de 74.740 de tone. În total, anul trecut s-au recoltat 247.252 de tone de mazăre boabe, cu un randament de 2,3 tone la hectar.
Rapiță
La polul opus, rapița este cultura la care s-a consemnat cea mai mare scădere a producției în 2019, față de anul anterior. La fel ca și în cazul grâului, vremea nefavorabilă i-a obligat pe mulți fermieri să renunțe la rapiță, reorientându-se în special către porumb și floarea soarelui. Prin urmare, producția a fost de doar 1,61 de milioane de tone, cu 57% mai mică decât în anul anterior, cantitativ, diferența fiind de 685.723 tone.
Floarea soarelui
Și în cazul acestei plante, fermierii au cultivat în 2019 o suprafață mai mare, diferența față de anul trecut fiind de circa 310.000 de hectare. În aceste condiții, nu este de mirare că și producția a fost cu aproape 14% mai mare față de anul anterior, și la acest capitol România impunându-se cu cea mai mare producție din Uniunea Europeană. Astfel, de pe cele 1,31 de milioane de hectare cultivate s-au recoltat aproape 3,5 milioane de tone, rezultând astfel un randament de 2,66 tone la hectar.
Într-o oarecare măsură, aceste rezultate mai mult decât satisfăcătoare se datorează și erbicidelor Plant Master, pe care mulți fermieri le folosesc cu succes pentru a combate buruienile din culturile de păioase, porumb, floarea soarelui, rapiță sau lucernă. Aplicare acestor tratamente este esențială pentru dezvoltarea optimă a culturilor.