3.2 C
București
AcasăDiverse10 cele mai frumoase parcuri din Iasi

10 cele mai frumoase parcuri din Iasi

În ciuda rolului său important în istoria României, Iași este și orașul care a dat naștere unora dintre cei mai remarcabili scriitori români și locul care este lăudat cel mai des în lucrările lor. Astăzi, însă, trecutul și prezentul conviețesc uluitor în muzeele sale și pe străzile sale, unde saloanele pline și hanurile antice împart trotuarul.

1) Esplanada Elisabeta

Esplanada Elisabeta

Datorită altitudinii sale semnificative, Esplanada Elisabeta oferă vederi minunate asupra orașului. Construit la începutul secolului XX, a facilitat tranzitul pietonal în zona care leagă Gara Centrală Iași, Dealul Copou și centrul orașului. Interesant este că, înainte de a fi construită esplanada, zona, care era bogată în lut, a furnizat olarii locali din cartierul olarilor din apropiere cu cel mai bun material.

2) Grădinile Botanice din Iași

Grădinile Botanice din Iași

Grădinile Botanice din Iași  sunt atât cele mai vechi, cât și cele mai mari din România, acoperind 100 de hectare. Situate foarte aproape de centrul orașului, acestea oferă un loc minunat de retragere în zilele călduroase de vară, datorită celor peste 20 de kilometri de benzi, grădini extinse și lac. Grădina de trandafiri, în special, include peste 600 de soiuri, ceea ce o face cea mai valoroasă colecție din țară.

3) Parcul Copou

Cu copacii vechi de tei, Parcul Copou are un loc special în memoria colectivă a orașului. Se presupune că acesta este locul în care poetul preferat al României, Mihai Eminescu, și-a petrecut după-amiaza sub un copac scriind cele mai cunoscute poezii ale sale. Arborele de tei cunoscut sub denumirea de „Arborele de tei al lui Eminescu” încă se ridică înalt, lângă Obeliscul Leilor, considerat cel mai vechi monument din România modernă. Parcul are și un bust al lui Mihai Eminescu în apropiere.

4) Parcul natural Vânători-Neamț

Parcul natural Vânători-Neamț

Acesta este unul dintre puținele locuri din Europa în care puteți vedea cel mai greu animal de pământ sălbatic al continentului, bizonul european (Bison bonasus). Parte a unui proiect de re-sălbăticire, rezervația de 11.500 de hectare găzduiește o populație mare de bizoni, unii care trăiesc într-o zonă restrânsă și mai multe în pădurile sălbatice.

Pentru regiunea Moldovei, capul auroch-ului (un tip acum disparut de vite mari, sălbatice) este un simbol heraldic, întâlnit și pe stema sa. Deși bizonii nu au legătură, localnicii comoară acest animal erbivor blând, cu toate acestea.

5) Parcul grădinile publice Palas

Parcul grădinile publice Palas

Lucrările de construcție realizate pentru ansamblul multifuncțional Palas au reprezentat o oportunitate pentru cercetarea arheologică privind facilitățile administrative ale fostei Curți Regale din Iași. Astfel de facilități administrative ale unei reședințe regale moldovenești sunt până în prezent singure prin faptul că sunt singurele descoperiri arheologice ale genului său. În centrul orașului, locuitorii Iași și turiștii vor face cunoștință cu moaștele descoperite în zona Palas, dovezi ale trecutului afișate în grădina publică.

6) Bojdeuca lui Creangă

Bojdeuca lui Creangă (Pătuțul lui Creangă), prima casă memorială din România, inaugurată pe 15 aprilie 1918. Doar o privire în jur și te simți înconjurată de vraja vremurilor trecute și ai putea să-l vezi aproape pe Creangă scriind “Amintiri din copilărie”. Căsuța era tot ceea ce avea nevoie scriitorul: un pat solid, din lemn dur, o sobă cu coș, similar cu cea din casa de la Humulești, masa cu trei picioare în bucătărie mică, icoana păstrată ca suvenir de la mama sa, raftul și masa din camera în care lucra. De altfel, veranda din spatele pătuțului a fost o adevărată oază de relaxare pentru Creangă, ceea ce i-a permis să admire la nesfârșit dealurile Ciric și Șorogari.

7) Zona de promenadă Lapușneanu

Zona de promenadă Lapușneanu

Plimbarea poate continua pe strada Lăpușneanu, care în trecut era un fel de „stradă mall”, fiind la vremea aceea încântarea iubitorilor de cumpărături. O orbitoare permanentă, un aer de sărbătoare și veselie care poate fi găsită doar în mijlocul unei mulțimi care dorește menținerea magazinelor. De asemenea, a devenit e curând și zona de plimbare potrivită pentru iubitorii de hoverboard. Produsele erau acolo pentru toată lumea și se potriveau tuturor gusturilor, iar vânzătorii agili ar plăti chiar și vizite la casele clienților apropiați pentru a le arăta ultimele sosiri. Astăzi, strada Lăpușneanu este locul ideal pentru promenade.

8) Zona de promenadă a bulevardului Ștefan cel Mare

O altă stradă pietonală pe care nu trebuie să o ratați în Iași este bulevardul Ștefan cel Mare. Este chiar recomandat să rezervați câteva ore pentru o seară la Teatrul Național, cel mai vechi loc de acest fel din România. Mai mult decât atât, Teatrul din Iași a ajuns pe locul doi în topul celor mai frumoase teatre din lume, un top realizat de BBC.

9) Palatul Roznovanu

Nu trebuie să ratați nici Palatul Roznovanu care găzduiește actuala Primărie. De-a lungul timpului, această clădire a fost vizitată de personalități semnificative din viața politică românească: aristocrați, membri ai Familiei Regale, ambasadori și reprezentanți ai statelor din toate colțurile lumii. Aici, George Enescu a susținut concerte, Mihai Eminescu și-a citit poeziile, iar trecătorii au admirat cele mai somptuoase toalete ale balurilor vremurilor trecute..

10) Promenada Gheorghe Asachi

Promenada Gheorghe Asachi

Chiar vizavi de Palatul Roznovanu întâlnim Catedrala Ortodoxă din Iași. Nu departe de aici, putem admira și Catedrala Romano-Catolică, o clădire cu o formă circulară foarte interesantă. Dar lista nu se termină aici, deoarece încă pe Plimbarea Ștefan cel Mare, putem găsi Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ridicată de voievodul Vasile Lupu, între anii 1637 – 1639, iar pereții clădirii sunt bogat decorați cu piatră inedită. sculpturi. Plimbarea pe această stradă pietonală se încheie cu vederea Școlii „Gheorghe Asachi”, datată în 1909 și înscrisă în patrimoniul arhitectural al orașului.

În frumosul oraș Iași, fiecare piatră, muzeu, mănăstire, parc sau casă memorială vorbește despre trecutul literar al națiunii. Situată în nord-estul României, fosta capitală a Moldovei se întinde pe șapte coline rulante (la fel ca Roma), oferind vizitatorilor nu doar o lecție de istorie valoroasă, ci și peisaje minunate la fiecare rând.

Sursa Foto: Wikipedia / Google Images

Ultimele articole

Explorați mai mult