Rețeta de drob de pui este un preparat secundar românesc, un aperitiv rece din ficat, inimă și plămâni de pui (miel). Felul de mâncare este foarte simplu și satisfăcător și arată spectaculos atunci când este feliat. Poate fi pregătit nu numai pentru o gustare, ci și pentru o masă festivă. Există zeci de rețete diferite, dar poate cea mai delicioasă dintre ele, este rețeta de drob de pui. În acest aperitiv, totul este combinat armonios: ficatul prăjit parfumat și ceapă ușor dulce, ouă fierte și imaginea cea mai delicată. Gustos, satisfăcător și aromat. Și dacă tai în felii, cu muștar și castraveți murați – cine ar putea refuza o astfel de gustare?
Alege ficatul proaspăt și răcit pentru această rețetă.
Ingrediente
Pentru elementele de bază:
- ficat de pui – 500 g
- ceapă – 100 g
- ouă fierte – 3 buc.
- sare – 0,5 linguriță
- piper negru măcinat – 1-2 vârfuri de cuțit
- nucşoara – 1 vârf de cuțit
- ulei vegetal – 2 lingurițe.
Umplutura:
- ouă crude – 4 buc.
- smântână (sau maioneza) – 3 linguri.
- amidon de porumb – 0,5 linguri.
- sare – 0,5 linguriță.
- piper negru măcinat – 1 vârf de cuțit.
În plus:
- pesmet – 10 g
- unt – 10 g
Mod de preparare
Încălzește 1 lingură de ulei vegetal într-o tigaie și prăjește ceapa tăiată cubuleţe. Se gătește la foc mediu până până devine sticloasă. Încearcă să nu torni prea mult ulei și amestecă în mod regulat, pentru a evita să arzi ceapa. Curăță ficatul de pielițe și de tot excesul de grăsime și clătește-l. Încălzește 1 lingură de ulei într-o tigaie, crește temperatura la maxim și prăjește rapid organele. În această etapă, nu ai nevoie de o prăjire completă, fiind suficient să obții o crustă. La final se condimentează cu sare și piper, se adaugă nucșoară răzuită, se amestecă și se scoate de pe foc. Organele ar trebui să rămână roz pe interior. Se fierb 3 ouă tari, se curăță și se toacă la întâmplare în 6-8 bucăți. Așteaptă până când ficatul s-a răcit puțin, după care taie-l în bucăți mari.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Pregătește umplutura. Amestecă într-un bol: 4 ouă crude, smântână (sau maioneză de casă), amidon, sare, piper. Se toacă totul cu o furculiță până la neted. Pune ceapa prăjită, ficatul și ouăle fierte în umplutura de ou. Foarte atent, încercând să nu deteriorezi gălbenușurile, amestecă aluatul (poți folosi mâinile). Unge forma dreptunghiulară cu unt și presără cu pesmet. Pune amestecul în tavă, apăsă ușor cu o lingură pentru a se îngroșa. Bagă tava la cuptor pentru 40-50 de minute. În acest timp, coacerea ar trebui să fie completă, fără zone umede la suprafață. Se răcește drobul de pui în tavă, se îndepărtează după ce s-a răcit și se taie în porții.