Gingivita este una dintre afecțiunile de la nivelul cavității bucale, cu care oamenii se pot confrunta atunci când bacteriile nu sunt îndepărtate corespunzător și când igiena orală este lăsată în plan secund. Netratată la timp, această boală poate conduce la deteriorarea structurii gingiei, care își poate schimba culoarea și poate chiar să înceapă să se retragă. De aceea, oamenii trebuie neapărat să știe câteva detalii importante în acest sens, pentru a putea preveni problemele de ordin stomatologic!
Ce este gingivita din punct de vedere medical?
Conform medicilor de specialitate, definiția gingivitei este reprezentată printr-o boală parodontală nedistructivă, manifestându-se printr-o inflamație a țesutului gingival. Organismul reacționează atunci când intră în contact cu bacteriile de la nivelul plăcii dentare. De exemplu, dacă gingiile sănătoase sunt roz deschis, fiind totodată ferme și au capacitatea de a Adera la osul alveolar, atunci când sunt afectate de o boală, ele își pierd din proprietăți, iar culoarea lor se schimbă.
Cauze
În ceea ce privește cauzele care conduc la apariția gingivitei, ele pot fi multiple:
· igiena orală precară, din cauza careia tartrul ajunge să se acumuleze în jurul dinților, afectându-i treptat;
· dentiție neregulată;
· lipsa vizitelor la stomatolog în mod regulat;
· fumatul;
· administrarea anumitor medicamente;
· dereglările hormonale.
Simptome
Oamenii trebuie să știe și care sunt simptomele pe care le pot experimenta, astfel încât să depisteze cât mai ușor afecțiunea, atunci când se confruntă cu ea:
· respirația urât mirositoare;
· gustul rău;
· mâncărimi la nivelul gingiilor;
· inflamarea gingiilor și schimbarea culorii acestora;
· retragerea treptată a dinților;
· mărirea spațiilor interdentare;
· senzația de gură uscată;
· schimbări bruște la nivelul poziției dinților;
· bruxism.
Detartrajul dentar, primul pas spre tratarea gingivitei
Un prim pas pe care este recomandat să îl facă oamenii atunci când se confruntă cu problemele la nivelul cavității bucale este acela de a merge la un cabinet stomatologic pentru a-și face un detartraj. Este vorba despre o procedură medicală ușoară, cu ajutorul căreia pacienții pot elimina resturile alimentare la care nu pot ajunge în timpul periajului clasic, dar și bacteriile și placa bacteriană. Detartrajul nu durează mai mult de 30 – 40 de minute și nu este deloc dureros.
Periajul profesional, indicat de asemenea pentru tratarea gingivitei
Printre soluțiile pe care persoanele cu probleme la nivelul gingiilor le mai au la dispoziție se numără și periajul profesional. Medicii stomatologi intervin cu grijă, folosind produse de calitate. De exemplu, pasta pe care o utilizează este una foarte bogată în fluor, o substanță care ajută la tratarea, dar și albirea dinților.
Cunoscând motivele apariției gingivitei, cum se manifestă, dar și care sunt metodele tratare ale acestei afecțiuni, oamenii vor putea întotdeauna să ia măsuri cât mai din timp. De preferat este să nu amâne vizita la medicul stomatolog și să aibă mereu grijă de igiena orală: doar astfel se vor putea bucura de o dantură frumoasă și sănătoasă, dar și de un aspect fizic plăcut!