Daca afacerea ta online a intampinat o crestere masiva in ultima perioada, mai mult ca sigur planul de hosting actual nu mai este suficient de bun. Intr-o astfel de situatie, este nevoie sa treci pe servere dedicate. Pentru a face cea mai potrivita alegere, este important sa cunosti diferenta dintre CPU si GPU, deoarece pachetele din a doua categorie sunt mult mai scumpe. Iata ce am aflat in specialistii in servere dedicate de la THC.ro!
Cum functioneaza un server GPU?
Orice server dedicat contine un CPU, deoarece acesta este un fel de creier care executa comenzile. Rolul sau este de a efectua operatiunile primare ale sistemului de operare si de a consuma mai putina putere de procesare. Multe servere din zona mainstream sunt dotate cu pana la 8 nuclee de acest tip, cele din zona premium avand 32/64 sau mai multe.
Unitatile GPU pe servere dedicate sunt tot un fel de procesoare, care au fost mai intai folosite pentru placile video si in jocuri. Totusi, grafica nu a fost singurul element unde s-au dovedit utile. Pentru ca GPU este o tehnologie programabila, la inceputul aniilor 2000 s-au creat diverse procesoare. In prezent, acestea sunt apreciate in web hosting pentru faptul ca pot rula un numar mare de sarcini simple in acelasi timp. Tehnologia „GPU computing” implica folosirea procesoarelor de acelasi fel cu CPU-urile clasice, in scopul cresterii performantei.
Care sunt beneficiile acestei alternative?
Un server cu GPU integrat foloseste un model de calcul hibrid, avand o arhitectura formata din mii de nuclee. Aceasta este esentiala pentru sarcinile intensive, precum si pentru analiza elementelor finite. Metoda de lucru implica prelurea aplicatiilor ce solicita o putere mare de calcul catre GPU, iar restul codului ruleaza in continuare pe CPU. Performanta sau viteza vor creste astfel considerabil. Spre exemplu, timpul de procesare pe servere dedicate poate ajunge sa fie de pana la 100 de ori mai rapid. De asemenea, se reduce considerabil consumul de energie. Cu alte cuvinte, gestionarea unui volum mare de date va deveni mai usoara.
Procesoarele CPU executa sarcinile pe rand. Desi viteza lor de incarcare este superioara celor GPU, acestea nu pot sustine mai multe sarcini in acelasi timp. Multe solutii moderne cu GPGPU te lasa inclusiv sa editezi codul existent pentru a putea include indicii care sa transmita computerului cand sa transmita sarcinile. Evident, aceasta modificare necesita cunostinte specifice in domeniu. Pe de alta parte, daca te gandesti ca este atat de simplu sa profiti de un asemenea avantaj, nu te opreste nimeni sa angajezi pe cineva care sa te ajute.
Ce trebuie sa stii despre planurile de hosting cu aceasta tehnologie?
Un pachet pentru servere dedicate cu GPU poate avea o viteza de incarcare mult superioara celei clasice. Pe de alta parte, aceasta solutie are costurile mult prea mari pentru a fi folosita de orice brand de pe piata. Discuta cu echipa de suport de la compania de hosting si vei putea alege planul potrivit in situatia ta!