Lada congelatoare este un echipament comercial convenabil ca preț care îți permite să păstrezi alimente perisabile la temperaturi foarte scăzute pentru o lungă perioadă de timp.
Ele pot fi văzute în aproape orice magazin alimentar și nu numai acolo. Deja există mulți proprietari care preferă să cumpere alimente pentru uz viitor pe care și le instalează acasă în loc de congelatoare convenționale.
La fel ca orice alt echipament frigorific, mai ales atunci când este vorba de lăzi congelatoare profesionale, trebuie să amintim faptul că acestea sunt foarte exigente cu privire la regulile de funcționare, încălcarea acestora ducând uneori la defecțiuni.
Care este diferența dintre o ladă congelatoare și un frigider obișnuit?
Nici măcar un copil nu va confunda aceste dispozitive frigorifice. Există diferențe în toate privințele: aspectul, sistemul de depozitare, regimul de temperatură. Toate sunt diferite.
Cea mai evidentă diferență este aceea că lada congelatoare presupune plasarea orizontală a produselor, iar frigiderul pe rafturi amplasate pe verticală.
Echipamentele frigorifice comerciale din categoria de lăzi congelatoare au un capac transparent în partea superioară sau opac, care poate fi pliat înapoi sau mutat (glisat) în lateral.
Pentru depozitarea alimentelor sunt furnizate de regulă niște coșuri mari. Nu există rafturi și sertare ca la frigidere, elemente care pot fi incomode. Coșurile permit depozitarea pachetelor voluminoase, a unor carcase întregi de păsări și animale, a unor pești mari congelați. Va fi dificil să încapă toate acestea într-un echipament frigorific vertical de dimensiuni obișnuite.
Defecte ce pot apare la o ladă congelatoare profesională
Totuși, defectele la ambele tipuri de echipamente frigorifice sunt similare. Cel mai adesea, cauza lor este localizat la principalele lor mecanisme: compresor, termostat, evaporator.
● Temperatura din lada congelatoare este prea mare
Dacă echipamentul frigorific de tip ladă congelatoare nu răcește bine alimentele, verifică mai întâi etanșeitatea capacului de închidere. Garnitura de cauciuc poate fi deteriorată, caz în care aerul cald pătrunde în compartimentul de depozitare. Problema se rezolvă relativ simplu prin înlocuirea benzii de cauciuc izolatoare.
● Scurgeri de agent frigorific
În acest caz, nici chiar funcționarea continuă a motorului compresor nu poate împiedica creșterea temperaturii în compartimentul interior de depozitare al mărfurilor. Personalul însuși poate fi de vină pentru deteriorarea circuitului de răcire al dispozitivului. Atunci când se dezgheață lada frigorifică, adesea încearcă să lovească sau să răzuiască coaja de gheață cu un obiect ascuțit. Scurgerile mai pot fi cauzate de coroziune, care poate provoca fisuri în tuburile evaporatorului.
● Compresor stricat
O altă defecțiune gravă care conduce la o dereglare a regimului de temperatură este defectarea compresorului. În acest caz, echipamentul nu pornește sau funcționează în cicluri scurte de câteva secunde.
În aceste cazuri, obligatoriu trebuie să apelați imediat la service, altfel este inevitabilă deteriorarea echipamentului frigorific defect.
● Sistemul de tuburi înfundat
Un semn de înfundare a filtrului tubului capilar este creșterea unui „strat” de zăpadă pe pereții pieptului și cicluri lungi de funcționare ale motorului-compresor. Datorită faptului că agentul de răcire pătrunde în evaporator în cantități insuficiente, se poate observa o creștere a temperaturii în interiorul camerei de stocare al mărfurilor.
● Defecțiunea evaporatorului sau termostatului
Termostatul și sonda evaporatorului sunt componente interconectate responsabile de stabilitatea temperaturii din congelator. Cel mai adesea, defectarea lor este cauzată de un scurtcircuit, de căderile de tensiune, precum și de uzura naturală a acestora. Ca urmare, unitatea de comandă a congelatorului nu mai primește informații corecte despre temperatura din compartiment și nu oprește compresorul.
● Zgomot puternic în timpul funcționării
Zgomotul excesiv în timpul funcționării lăzii congelatoare se poate datora instalării inadecvate sau unor defecțiuni.
Verifică dacă echipamentul HoReCa atinge alte piese de mobilier sau rafturi din apropiere, Un aparat recent decongelat poate produce și zgomot, deoarece are nevoie de un pic de timp pentru a se readapta.
Totuși, cea mai probabilă cauză a zgomotului puternic este uzura motorului compresorului sau slăbirea amortizoarelor sale.
● Lada congelatoare nu pornește
Dacă nu se poate porni echipamentul, verifică mai întâi starea prizei, a cablului de alimentare, precum și a tensiunii din rețea. Dacă totul este în regulă, contactează imediat centrul de service.
Cel mai bine este să comandă repararea echipamentelor de la compania de la care ați achiziționat lada congelatoare, deoarece multe firme nu repară echipamentul vândut de altcineva.
TC România nu doar că are în ofertă lăzi congelatoare de calitate, dar și o echipă de service deosebit de performantă.