1 C
București
AcasăAfaceriCe este bursa de valori și cum a apărut ea?

Ce este bursa de valori și cum a apărut ea?

Bursa de valori se referă la piețele publice care există pentru emiterea, cumpărarea și vânzarea de acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare, care se tranzacționează la bursă sau pe piața OTC (Over The Counter). Acțiunile, cunoscute și sub numele de stocuri, reprezintă proprietatea fracțională într-o companie, iar bursa de valori este un loc în care investitorii pot cumpăra și vinde proprietatea asupra acestor active investibile. 

O bursă de valori care funcționează eficient este considerată esențială pentru dezvoltarea economică, deoarece oferă companiilor capacitatea de a accesa rapid capitalul publicului.

Scopurile bursei – Venituri din capital și investiții

Bursa servește două scopuri foarte importante. Primul este de a furniza companiilor capital pe care îl pot folosi pentru a-și finanța și extinde afacerile. 

Dacă o companie emite un milion de acțiuni la bursă care se vând inițial cu 10 euro pe acțiune, atunci asta oferă companiei un capital de 10 milioane de euro pe care îi poate folosi pentru a-și dezvolta afacerea (minus orice comisioane pe care compania le plătește pentru o bancă de investiții care să gestioneze acțiunile oferite). 

Oferind acțiuni în loc să împrumute capitalul necesar extinderii, compania evită să se angajeze în datorii și să plătească dobânzi pentru acea datorie.

Scopul secundar pe care îl servește bursa de valori este de a oferi investitorilor – cei care cumpără acțiuni – posibilitatea de a participa la profiturile companiilor cotate la bursă. De altfel, tot mai multe persoane reușesc să obțină, astăzi, profituri frumoase începând cu parcurgerea unor cursuri investitii bursa.

Investitorii pot profita din cumpărarea de acțiuni în două moduri. Unele acțiuni plătesc dividende regulate (o anumită sumă de bani pe acțiune pe care o deține cineva). Cealaltă modalitate în care investitorii pot profita din cumpărarea de acțiuni este prin vânzarea acțiunilor pentru un profit dacă prețul acțiunilor crește față de prețul lor de achiziție. 

De exemplu, dacă un investitor cumpără din acțiunile unei companii la o valoare de 10 euro pe acțiune și prețul acțiunilor crește ulterior la 15 euro pe acțiune, investitorul poate realiza un profit de 50% din investiția lui prin vânzarea acțiunilor.

Istoria tranzacționării acțiunilor

Deși tranzacționarea acțiunilor datează de la mijlocul anilor 1500, în Anvers, tranzacționarea modernă a acțiunilor este, în general, recunoscută ca începând cu tranzacționarea acțiunilor de la East India Company din Londra.

Primele zile ale tranzacționării investițiilor

De-a lungul anilor 1600, guvernele britanice, franceze și olandeze au furnizat mai multor companii carte (acte ca aveau valoarea unei constituții) care includeau „India de Est” în denumirea lor. Toate mărfurile aduse înapoi din est erau transportate pe mare, implicând călătorii riscante, deseori amenințate de furtuni severe și pirați. Pentru a atenua aceste riscuri, armatorii au căutat în mod regulat investitori pentru a oferi garanții de finanțare pentru o călătorie. 

În schimb, investitorii primeau o parte din profitul realizat dacă nava se întorcea cu bine, încărcată cu bunuri pentru vânzare. Acestea sunt primele exemple de societăți cu răspundere limitată (SRL-uri) și multe au funcționat împreună doar pe parcursul unei singure călătorii.

Compania Indiilor de Est

Formarea Companiei Indiilor de Est din Londra a dus în cele din urmă la un nou model de investiții: companiile importatoare ofereau acțiuni care reprezentau în esență o participație fracționară în companie și, prin urmare, ofereau investitorilor profituri de pe urma tuturor călătoriilor pe care le finanțau, și nu doar de pe urma unei singure călătorii.

Noul model de afaceri a dat posibilitatea companiilor să solicite investiții mai mari pe acțiune, permițându-le să crească cu ușurință dimensiunea flotelor lor de transport maritim. Investițiile în astfel de companii, care erau adesea protejate de concurență prin carte emise de rege, au devenit foarte populare datorită faptului că investitorii puteau realiza profituri masive din investițiile lor.

Ultimele articole

Explorați mai mult