3.9 C
București
AcasăDiverseDe ce prețurile la electricitate și gaze naturale în Europa au atins...

De ce prețurile la electricitate și gaze naturale în Europa au atins niveluri record?

Consumatorii din aproape toată Europa se confruntă cu facturi mai mari la energie, întrucât costurile privind electricitatea au depășit recent cele mai mari niveluri, stimulate de producția eoliană scăzută și prețul mare al gazelor naturale. 

Potrivit Financial Times, prețurile de referință pentru livrarea energiei electrice în Germania au ajuns la peste 90 de euro pe megawatt-oră. Asta înseamnă aproximativ dublu față de nivelul la care au început anul, depășind recordul anterior înregistrat în vara anului 2008, când prețul petrolului se apropia de 150 de dolari pe baril.

Carlos Torres-Diaz, șeful piețelor energiei electrice și gazelor din cadrul consultanței Rystad Energy, a declarat pentru Financial Times că reducerea cantității de gaze din Rusia din acest an a condus la scăderea stocurilor în Europa. În același timp, o concurență mai mare cu Asia pentru transporturile de gaze naturale lichefiate a forțat creșterea prețurilor. 

Cantitatea de gaz din depozitele europene este „cu mult sub media din ultimii cinci ani”, a mai spus Torres-Diaz, avertizând în legătură cu aprovizionarea cu energie în această iarnă. Prețul gazelor a făcut ca factura energie electrica să crească și ea, deoarece gazul este utilizat atât în ​​producția de energie, cât și pentru încălzire și utilizări industriale. 

Problema a fost agravată de o producție de energie eoliană mai mică decât era așteptată. „Este normal să vedem o anumită inconsecvență în ceea ce privește cantitatea de energie eoliană, dar în această vară cantitatea este chiar mai mică decât în ​​anii precedenți. Totul este legat de vara pe care am avut-o în toată Europa, unde a fost cald și uscat și mai puțin vânt”, a declarat Torres-Diaz pentru Financial Times.

„Cererea de energie electrică nu a fost atât de mare în ultimele două luni, deci nu cererea este cea care a provocat creșterea prețurilor la un asemenea nivel ridicat, ci legătura cu prețul combustibilului”, a adăugat el. 

Nici Marea Britanie nu stă mai bine când vine vorba despre prețul electricității. A existat o tensiune în aprovizionarea cu energie electrică din cauza numărului de centrale electrice închise, după multe lucrări amânate anul trecut din cauza pandemiei. Prețurile plătite pe piața pentru a încuraja centralele electrice să adauge aprovizionarea pe termen scurt au crescut la niveluri record, unele centrale fiind plătite cu mai mult de 4.000 lire sterline pe MWh pentru producție. 

În Marea Britanie, eolienele au furnizat doar 4,9% din producția de energie electrică, comparativ cu o medie de 18% în ultimul an, potrivit datelor de la National Grid. Centralele pe cărbune produceau o cantitate similară – mai mult decât dublul normei în ultimele 12 luni.

Rob Lalor, director al consultanței energetice EnAppSys, a declarat pentru aceeași sursă că luni cum ar fi martie și septembrie, au fost perioade în care cererea a fost mai mare decât de obicei, deoarece vremea tinde să fie mai puțin previzibilă.

Ultimele articole

Explorați mai mult