-1 C
București
AcasăEconomieEste aurul o investiție sigură?

Este aurul o investiție sigură?

Mulți investitori consideră aurul ca fiind una dintre cele mai sigure investiții, iar prețul acestuia este deseori analizat în raport cu investițiile la bursă și fluctuațiile economice. 

Aurul este un metal prețios pe care mulți îl dețin deja în portofoliul lor de active, mai ales datorită faptului că prețul aurului crește în perioadele de criză. Investiția în aur este diferită de cea în acțiuni, iar unii investitori se întreabă dacă acest metal își păstrează încă supremația financiară. 

Care sunt avantajele investiției în aur?

Investițiile în aur oferă beneficii multiple, iar mulți mizează pe acestea în situația în care alte tipuri de active nu oferă stabilitate. Printre avantajele investițiilor în aur se numără:

  • diversificarea portofoliului de investiții;
  • Stabilitate financiară;
  • protecție împotriva inflației;
  • posibilitate de vânzare în orice moment;

Deși investițiile în aur prezintă un grad înalt de stabilitate și siguranță, persoana care urmează să întreprindă această acțiune nu trebuie să mizeze pe ideea ca aurul nu își pierde niciodată valoarea. La fel ca orice alt tip de investiție, aurul poate fi supus unei fluctuații de preț în urma presiunii cererii și ofertei.

De ce se recomandă investiția în aur fizic?

Pentru a putea beneficia de avantajele unei investiții în aur, se recomandă alegerea variantei fizice. Aurul nu poate fi distrus de foc, apă sau de trecerea timpului, iar spre deosebire de majoritatea investițiilor, aurul este tangibil. Acțiunile nu pot fi atinse sau văzute, însă existența fizică a aurului este o garanție a valorii acestuia. Pe lângă aurul fizic, se mai poate investi în instrumente financiare tranzacționabile.

Investiția în aur fizic, sub formă de monede sau lingouri, presupune și depozitarea acestuia într-un loc sigur. Nu se recomandă păstrarea în locuință, deoarece există un risc mare în ceea ce privește furtul lor. Dacă totuși se alege varianta de a fi păstrate acasă, e nevoie de găsirea unei soluții creative și sigure de depozitare a acestora. Mulți investitori preferă însă păstrarea lor la bancă, într-o casetă de valori. 

Un alt avantaj al deținerii de aur fizic este lichiditatea. Acesta poate fi transformat rapid în bani, mai ales în situațiile de urgență în care spre exemplu, o persoană are nevoie de un împrumut și apelează la o casa de amanet, unde garantează cu bunuri din aur. 

În concluzie, aurul încă reprezintă o investiție sigură pe care mulți o preferă datorită faptului că își menține în timp valoarea. Stabilitatea este motivul principal pentru care investitorii caută să cumpere aur, ținând cont că în perioadele de criză valoarea acestuia poate înregistra creșteri majore. 

Spre deosebire de alte active, aurul și-a menținut valoarea de-a lungul secolelor. Dacă o persoană este decisă să facă investiții în aur, trebuie să își aleagă o sursă sigură și să ia în calcul aspecte legate de prețul de vânzare, cumpărare și depozitare.

Ultimele articole

Explorați mai mult