Indiferent că ești sportiv de performanță sau pur și simplu o persoană activă care dorește să se mențină în formă, trebue să ai grijă de sănătatea ta. Atunci când ai un corp puternic și sănătos poți să te antrenezi și să îți dezvolți masa musculară în siguranță și ai șanse mari să eviți accidentările. Totuși, în cazul în care acestea se întâmplă, există metode eficiente de gestionare a problemelor – cu sprijin specializat.
Accidentări frecvente în timpul antrenamentelor
Majoritatea accidentărilor care apar în timpul antrenamentelor de forță sau de anduranță vizează încheieturile și articulațiile. Acestea sunt principalele zone solicitate când vine vorba de mișcări repetitive, mai cu seamă dacă adaugi greutate pe lângă cea corporală. De exemplu, durerea de umar este un semnal al organismului că există o afecțiune care poate reduce semnificativ mobilitatea. Acest tip de durere nu numai că te poate împiedica să te antrenezi în voie, dar poate să cauzeze și complicații dacă este ignorată.
Principalele probleme identificate atunci când un pacient raportează durere de umăr includ impingementul subacromial, bursita subacromială, tendinita, ruptura de coafă a rotatorilor sau dislocarea umărului. Sportivii care practică tenis, de exemplu, se confruntă deseori cu probleme în zona umerilor și a coatelor, din cauza mișcărilor repetitive care solicită articulația.
Tratamente și recuperare
Pentru a trata o afecțiune a umărului, cum ar fi umarul dislocat, este necesară intervenția unui ortoped supraspecializat în chirurgia umărului. Alți specialiști pot să ofere recomandări importante pentru gestionarea simptomelor, cum ar fi durerea sau instabilitatea, însă nu dețin instrumentele necesare pentru a trata cauza.
Netratarea cauzei, chiar dacă pe moment simptomele sunt atenuate sau chiar stopate, va conduce la o sensibilitate ridicată. Astfel, șansele de recidivă sunt foarte mari și accidentările pot să apară în orice moment. Sportivii de performanță efectuează sesiuni îndelungi de recuperare tocmai pentru a putea funcționa din nou la capacitate maximă și pentru a reveni în competiții fără riscul de a se accidenta din nou. Recuperarea adecvată este esențială în cazul acestora, dar și în cazul persoanelor care se antrenează doar de plăcere și pentru a se menține în formă.
Este important să acorzi atenție semnalelor pe care ți le dă corpul tău. Majoritatea persoanelor care obișnuiesc să facă sport înțeleg atunci când au nevoie de o pauză sau de antrenamente mai puțin solicitante. Chiar și un mic disconfort poate să indice o afecțiune care, dacă nu este tratată la timp, se poate transforma în luni întregi de recuperare, timp în care nu vei putea să te antrenezi normal. Apelează la specialist ori de câte ori consideri că în corpul tău a apărut o schimbare și că ai nevoie de un diagnostic cât mai exact.