2.5 C
București
AcasăInvestitiiSoluții sustenabile pentru gestionarea apei pluviale în zonele urbane

Soluții sustenabile pentru gestionarea apei pluviale în zonele urbane

Marile aglomerări urbane se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește gestionarea apei pluviale. Crizele de apă, poluarea și schimbările climatice impun aplicarea unor soluții eficiente de management al apelor meteorice, cu posibilitatea reutilizării acestei resurse în scopuri cât se poate de variate. În acest articol analizăm o serie de măsuri sustenabile, ce pot fi raportate la dimensiunile, dinamica sau localizarea unui oraș, astfel încât excesul de apă pluvială să fie cât mai bine gestionat, în interesul cetățenilor și cu un impact redus asupra mediului înconjurător. 

Probleme privind gestionarea apei pluviale în orașe

Multe orașe, în special cele vechi, se confruntă cu o dimensionare improprie a sistemelor de canalizare publice, de impact asupra modului în care apa pluvială este gestionată. Într-un astfel de context, infrastructura de colectare, transport și tratare a apei pluviale nu poate face față volumului existent.

O altă problemă majoră este poluarea apei pluviale cu diverse substanțe dăunătoare: metale grele, nutrienți, bacterii patogene, materii organice și deșeuri solide, spălate de pe suprafețe impermeabile și transportate în râuri, lacuri și oceane. Din păcate, acest tip de poluare este o problemă majoră la nivel global.

Creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteo extreme generează un exces de apă ce depășește capacitatea sistemelor de canalizare urbane, provocând astfel inundații, eroziunea solului și alte probleme asociate acestor factori de risc pentru imobile, mediu și membrii comunității.

În cele din urmă, procesul de urbanizare și extinderea suprafețelor impermeabile (străzi, parcări, acoperișuri) limitează capacitatea apelor de ploaie de a se infiltra în sol, contribuind astfel la creșterea riscului de inundare a unor zone precum arterele pietonale, parcurile, spațiile de parcare sau marile noduri rutiere.

Soluții pentru un management eficient al apelor pluviale

Specialiștii oferă 5 recomandări simplu de pus în practică de către autoritățile locale, în parteneriat cu ONG-uri de mediu și reprezentanți ai comunităților urbane:

1. Implementarea unei infrastructuri verzi. Construirea elementelor naturale de gestionare a apei pluviale, cum ar fi grădinile pluviale, acoperișurile verzi sau pavelele ecologice permeabile, ar putea permite infiltrarea apei în sol, reducându-se astfel riscul de inundații și refăcându-se nivelul apelor subterane.

2. Investiții în sisteme de drenaj durabile: Utilizarea sistemelor de drenaj descentralizate, cum ar fi grădinile de retenție și sistemele de bioretenție, stochează apa pluvială local, diminuând presiunea pe infrastructura de drenaj tradițională și oferind cadrul ideal pentru dezvoltarea biodiversității.

3. Reutilizarea apei pluviale: Colectate prin rigole pentru zone pietonale, apele pluviale poate fi ulterior utilizate în scopuri non-potabile: udarea vegetației din parcuri, spălarea flotei de transport public, igienizarea toaletelor publice. Prin reducerea dependenței față de o sursă, sunt mult mai bine conservate aceste stocuri.

4. Restaurarea zonelor umede: Reconstruirea zonelor umede interioare și a zonelor umede de coastă, din proximitatea anumitor aglomerări urbane, ajută la absorbția și filtrarea apelor pluviale, reducând inundațiile și îmbunătățind calitatea apei.

5. Aplicarea unui management integrat al apei urbane: o abordare holistică, ce ia în considerare toate aspectele ciclului apei, de la sursă la utilizare și descărcare, asigură o gestionare eficientă și durabilă a resurselor disponibile.

Informarea corectă privind managementul apei pluviale

Demararea pe plan local a unor proiecte de conștientizare și educare a membrilor comunității, privind gestionarea durabilă a apei pluviale, este un demers esențial pentru a asigura o abordare eficientă și sustenabilă a acestei probleme. Astfel de programe pot avea dinamici diferite, raportate la diferite segmente de vârstă.

În acest sens, pot fi organizate ateliere, cursuri, seminarii, sau se pot distribui materiale informative, pentru a informa populația unui oraș despre importanța gestionării durabile a apei pluviale, impactul asupra mediului și a comunităților locale, precum și beneficiile pe termen lung ale unui astfel de demers.

Utilizarea mediilor de comunicare și a rețelelor de socializare poate avea un impact semnificativ în sensibilizarea publicului. Postarea de informații, sfaturi practice, exemple de bune practici sau chiar organizarea unor campanii de conștientizare online pot ajunge la un cât mai mulți locuitori din oraș. Organizarea de evenimente publice și acțiuni de voluntariat reprezintă o altă direcție de comunicare interesantă, aplicată cu scopul creșterii gradului de conștientizare. 

Implementarea soluțiilor durabile de gestionare a apelor pluviale necesită o colaborare între autorități locale, ingineri, peisagiști, ONG-uri și cetățeni. Prin adoptarea unei abordări integrate și bazate pe analize sau studii, poate fi implementat un management eficient al acestei resurse. 

Beneficiile unei astfel de abordări sunt cât se poate de variate, vizând atât viața în marile orașe, cât și mediul înconjurător: reducerea riscului de inundații, îmbunătățirea calității apei, creșterea biodiversității, reducerea costurilor de utilizare a apei și adaptarea la schimbările climatice.

Ultimele articole

Explorați mai mult