Lectura oferă numeroase ocazii de a evada din cotidian, așa că este important să oferi celui mic prilejul de a de a descoperi lumi de aventură minunate! Află de mai jos importanța lecturii încă de la primele etape ale vieții și sfaturi utile pentru a face din lectură o activitate plăcută pentru cel mic, pentru a-i inspira dragostea pentru citit.
Importanța lecturii de la vârste fragede
Lectura este mult mai mult decât un simplu obicei – este un instrument de dezvoltare cognitivă, emoțională și socială. Copiii care sunt expuși la cărți de la o vârstă fragedă au un vocabular mai bogat și abilități mai bune de gândire până la începerea școlii. De asemenea, lectura îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai bine lumea din jur și să se exprime mai ușor.
Poveștile și cărțile de aventură pentru copii le oferă acestora ocazia de a-și folosi imaginația și creativitatea. Micuții au ocazia de a explora lumi noi, de a se întâlni cu personaje cu care se pot identifica și de a se gândi la posibilități infinite.
Nu în ultimul rând, lectura împreună cu copiii creează o legătură puternică între părinte și copil! Momentele de citit împreună cu cei mici pot deveni amintiri prețioase și pot contribui la crearea unei relații de încredere reciprocă. Cum îl poți ajuta însă pe copilul tău să deprindă plăcerea de a citi? Află mai multe din rândurile de mai jos.
Cum poți crea obiceiuri de lectură de la vârste fragede?
Studiile arata că atunci când copiii asociază lectura cu confortul și relaxarea, sunt mai motivați să citească. De aceea, ca părinte este important să creezi, în primul rând, un mediu propice pentru citit. Poți amenaja camera celui mic folosind un fotoliu confortabil, cu perne, lumină bună și rafturi cu cărți la îndemână. Acest spațiu poate deveni un sanctuar unde copilul se poate retrage pentru a citi, departe de agitația cotidiană.
Mai mult, asigură-te că alegi cărți adecvate pentru vârsta și nivelul de înțelegere al micului cititor. Cărțile de aventură, cum sunt de pildă Vânătorii de comori, sunt captivante, pline de acțiune și au personaje cu care cei mici se pot identifica. Astfel de cărți pot ajuta la dezvoltarea imaginației și la încurajarea dragostei pentru lectură.
Cum poți transforma lectura într-o activitate plăcută și distractivă?
Lectura poate deveni o activitate de care copiii să se bucure, nu una pe care să o vadă ca pe o corvoadă. Astfel, poți transforma cu ușurință lectura într-o activitate distractivă și plăcută, prin diverse metode:
- întreabă-l pe cel mic ce subiecte îl interesează și caută cărți pe aceste teme. Copiii sunt de părere că cele mai bune cărți sunt cele pe care și le aleg singuri. Dacă un copil este interesat de dinozauri, de exemplu, cărțile despre dinozauri vor fi mult mai atrăgătoare pentru el;
- alege cărți cu imagini și ilustrații atractive, care să capteze atenția celui mic;
- după lectură, discutați despre poveste și personaje;
- încercați să recreați scene din carte sau să creați un joc bazat pe poveste;
- încurajează-l pe cel mic să își exprime gândurile și sentimentele legate de poveste.
Așadar, ai în vedere să alegi cărțile potrivite pentru copii, în funcție de vârsta și interesele sale. De asemenea, este important să alegi cărți cu imagini și ilustrații atractiv, dar și să participi alături de el la citit sau să dai exemplul propriu. Investește timp în această activitate și descoperă împreună cu micuțul tău plăcerea de a citi!