8.3 C
București
AcasăInvestitiiCampanii creative care schimbă percepția asupra reciclării – Proiectul CTRL + ART...

Campanii creative care schimbă percepția asupra reciclării – Proiectul CTRL + ART + RECYCLE

Cum arată viitorul într-o lume în care consumul de resurse face ravagii, iar rata de reciclare nu cunoaște îmbunătățiri semnificative? Este o întrebare la care nici măcar specialiștii și autoritățile competente n-au găsit răspunsul, tocmai pentru că trebuie să fie o responsabilitate comună.

Statisticile vorbesc de la sine – omenirea generează mai multe gunoaie ca niciodată, iar impactul se traduce prin efecte pe termen lung. Conform unui studiu realizat de ENVIRON, cantitatea de deșeuri înregistrate la nivel european s-a dublat în doar 12 ani. Campaniile creative și de informare devin, într-un astfel de context, principalii piloni de susținere ai sustenabilității și inițiativelor de  reciclare DEEE. Care sunt cele mai notabile proiecte la care trebuie să iei parte, dar și cum te poți implica mai exact rămâne să descoperi mai jos. 

Cifre alarmante: Cât de multe DEEE generăm și unde ajung ele?

Cu fiecare zi care trece, deșeurile electrice devin din ce în ce mai multe. În 2010, se generau doar 34 de miliarde de kg. Numărul a ajuns până în 2022 la 62 de miliarde kg și se preconizează că va atinge 82 miliarde până în 2030. 

Chiar dacă la nivel european se depun eforturi constante pentru a gestiona în mod corespunzător dispozitivele electrice nefuncționale, rezultatele stagnează. Rata medie de reciclare a fost de doar 46,2% în 2021. Nici România nu stă foarte bine la capitolul – responsabilitate față de natură. În același an, pe plan național, rata de colectare a fost de 31.7% – foarte puțin în contextul evoluției ascendente a tehnologiei. 

Românii au un obicei foarte dăunător – aleg să păstreze echipamentele electrice în casă, chiar dacă nu le mai folosesc. Lipsa de informare se numără printre principalele motive care clasează țara în topul celor mai poluate state din Europa. 

Arta întâlnește sustenabilitatea: cum putem da o viață nouă deșeurilor electronice

Chiar dacă statisticile nu sunt cele mai bune în ceea ce privește procesul de reciclare, inițiative există pentru educarea și informarea publicului. În momentul de față, se desfășoară numeroase 

campanii de conștientizare DEEE atât pe plan național, cât și internațional. Una dintre cele mai notabile este CTRL + ART + RECYCLE, derulată și susținută de asociația Environ, care are ca principal scop promovarea responsabilității comune asupra protejării naturii. În contextul în care majoritatea deșeurilor electrice pot fi revalorificate, proiectul își propune să elimine risipa într-un mod creativ.

CTRL + ART + RECYCLE: Pionieratul Environ în campanii de conștientizare „altfel”

Campania CTRL + ART + RECYCLE este o inițiativă inovatoare menită să crească gradul de conștientizare în ceea ce privește deșeurile electronice și importanța reciclării. Proiectul se materializează printr-o colecție de tricouri unisex, denumită Environ Artworks. Articolele vestimentare transmit mesajul „CTRL YOUR IMPACT”, ceea ce încurajează purtătorii să fie conștienți de amprenta lor ecologică și să adopte practici sustenabile. Gama include patru modele distincte, fiecare produs în serie limitată de 40 de exemplare, numerotate individual și ambalate într-un recipient special.

La nivel global, se generează anual peste 62 de milioane de tone de deșeuri electronice, dintre care doar o mică parte este reciclată corespunzător. În România, în 2022, au fost introduse pe piață aproximativ 340.000 de tone de echipamente electrice și electronice. Însă, rata de colectare a fost de doar 45,4%. Totuși, în 2024, asociația ENVIRON a reușit să atingă o rată de  67,55% și să recupereze peste 39.191 de tone de deșeuri electrice. Campania Campania CTRL + ART + RECYCLE s-a potrivit de minune într-un asemenea context și se definește prin artă și sustenabilitate

Reciclarea poate deveni un act de creativitate și conștientizare socială, nu doar o obligație. Într-o lume în care deșeurile electronice cresc alarmant, astfel de proiecte sunt esențiale pentru un viitor mai verde.

Tu ce inițiativă ai luat pentru natură?

Ultimele articole

Explorați mai mult