Cand si cum comanzi un proiect de casa? Aceasta intrebare este adesea adresata de oamenii care viseaza la propria locuinta. Formalitatile care trebuie indeplinite in primul rand consuma destul de mult timp si de la achizitionarea unui teren pana la achizitionarea unui proiect de casa, este un drum lung de a fi bine pregatit. De unde sa incepi aceste pregatiri si ce greseli nu ar trebui sa faci pe parcurs?
Decizii si formalitati necesare
Inainte de a cumpara un teren pe care va sta casa ta de vis, afla cui apartine si care este statutul sau juridic: daca este grevat cu un credit ipotecar sau drepturile unor terti. De asemenea, este necesar sa verifici ce prevederi sunt incluse in decizia privind conditiile de dezvoltare. De asemenea, trebuie sa obtii informatii daca planul local de dezvoltare spatiala a fost deja adoptat, daca se lucreaza la el si daca da – cat de avansat este. Daca un astfel de plan nu exista, trebuie depusa o cerere pentru o decizie relevanta.
De ce este atat de importanta aceasta decizie? Deoarece s-ar putea dovedi ca exista restrictii pentru parcela ta care te vor impiedica sa construiesti casa la care visezi, de exemplu, in ceea ce priveste numarul permis de etaje, unghiul pantei acoperisului, cursul liniei de constructie sau accesul la un public drum.
Probleme tehnice privind autorizatiile de conectare la instalatiile domestice
O problema importanta sunt si utilitatile existente si planificate ale zonei : este posibila conectarea electricitatii, gazului si apei . Vei obtine aceste informatii contactand companiile de distributie media locale. De asemenea, trebuie sa verifici tipul de sol in ceea ce priveste capacitatea portanta si permeabilitatea acestuia si sa determini nivelul apei subterane. Pentru a face acest lucru, mergi la centrul de documentare geodezica si cartografica. In unele regiuni, este necesar, de asemenea, sa te asiguri ca nu este restrictionata constructia casei de anumite monumente sau natura.
Ai cumparat un teren – si ce urmeaza?
Cand detii deja terenul si ai toate documentele necesare, mergi la … exact: de unde sa cumperi un design de casa ? Trebuie sa mergi la un birou de proiectare constructii. Merita sa analizezi cu atentie aceasta decizie, deoarece nu numai aspectul viitoarei tale case va depinde de aceasta , ci si costul constructiei sale si al functionarii ulterioare.
Cand vrem sa iti construiesti propria casa, te confrunti cu dilema alegerii unui design gata facut sau un design personalizat. Fiecare tip are atat avantaje, cat si dezavantaje de care ar trebui sa fii constient inainte de a lua o decizie.
Proiectul finalizat este cu siguranta mai ieftin – vei plati mult mai putin pentru el decat pentru omologul sau pregatit pentru comanda ta individuala. Chiar daca decizi sa-i faci modificari minore, aceasta alegere va avea totusi roade. Din pacate, un astfel de proiect nu se va potrivi perfect asteptarilor tale, dimensiunii terenului, topografiei si – pentru multi poate fi un dezavantaj semnificativ – nu va fi complet unic. Se poate dovedi, de asemenea, ca exploatarea ulterioara a casei va fi mai scumpa. Un design personalizat merita, de asemenea, luat in considerare atunci cand nu reusesti sa gasesti un concept care ti se potriveste complet si fiecare dintre propunerile prezentate de birou necesita modificari structurale semnificative (si costisitoare) .
Datorita pretului mult mai mic, majoritatea investitorilor aleg un design de casa gata facut . Aceasta solutie nu este lipsita de avantajele sale. Birourile de proiectare au o gama larga de modele de case gata facute, din care puteti gasi una care sa raspunda asteptarilor cumparatorului. Mai mult, achizitionarea unui design gata este uneori mai sigura – se poate presupune cu mare probabilitate ca a fost realizat si verificat de o echipa de specialisti.