Sistemele cu panouri solare au devenit in ultimii ani o optiune tot mai intalnita, gratie avantajelor certe si deloc de neglijat, pentru ca au directa legatura cu buzunarul consumatorului, respectiv costuri pentru utilitati diminuate serios, confortul oferit de aceste instalatii moderne, alaturi de contributia lor importanta la protejarea mediului inconjurator, a aerului pe care il respiram, pentru ca functionarea acestora nu implica niciun fel de noxe sau emisii toxice.
Este bine stiut faptul ca randamentul sistemelor cu panouri solare atinge cota sa maxima in sezoanele calde, respectiv primavara si in special vara, atunci cand soarele este generos, oferind cu darnicie materia prima pentru panourile solare, respectiv raze de soare din plin pe cerul senin.
Dar ce se intampla in perioadele marcate de temperaturi reduse, cer innorat, raze de soare distribuite cu zgarcenie, ploi frecvente, zile mohorate si scurte, specifice sezoanelor de toamna si mai cu seama de iarna? Evident, toti acest factori vor influenta semnificativ performanta panourilor solare, indiferent de care tip sunt acestea, respectiv panouri solare termice, care transforma razele solare in energie termica sau panouri fotovoltaice, prin functionarea carora resursa inepuizabila a soarelui devine energie electrica.
Dar, indiferent de cat de mohorate si intunecate devin zilele scurte de iarna, cu mai putina lumina solara, instalatiile cu panouri solare continua sa-si faca datoria si in niciun caz nu devin inutile. Ce-i drept, randamentul lor scade, in anumite momente chiar drastic, de pana la 80 la suta, dar asta se intampla pe perioade scurte. Pentru ca si pe durata iernii ne bucuram de zile senine, in care soarele, chiar daca unul „cu dinti”, reuseste totusi sa furnizeze sistemului de panouri solare energia necesara bunei lor functionari si prin intermediul careia casa pe care este instalat sa aiba apa calda menajera la temperatura optima, caldura suficienta in camere sau energie electrica pentru functionarea echipamentelor din interior.
Iar la eficienta sporita si pe perioada iernii a panourilor solare roluri importante au nu doar zilele senine cu soare, ci si pozitionarea corecta a instalatiei si unghiul in care este dispus acesta, astfel incat sa poata fi exploatata la maximum energia soarelui distribuita in portii mici in sezonul rece.
De asemenea, pentru a contribui la performanta mai buna a panourilor solare puse la grea incercare in acest sezon, este important ca acestea sa fie curatate periodic, fie de zapada care s-a depus si le impiedica sa capteze energia solara, fie de praf, diverse impuritati sau frunzele asternute.