ATV-ul, sau All Terain Vehicle (vehicul pentru orice tip de teren), este un vehicul pe patru roți care pot avea o dublă utilitate. Poți achiziționa un ATV atât cu scopul de a-l folosi la activitățile gospodărești sau pur și simplu pentru a te deplasa dintr-un loc în altul, dar și în scop recreațional. Poți merge cu ATV-ul pe trasee off-road, la plajă, la pescuit sau la vânătoare.
Pentru a conduce un astfel de vehicul nu este necesară vreo calificare ieșită din comun sau vreun fel de experiență. Ușor de pilotat și spectaculoase, ATV-urile sunt popualre și în România, însă dacă vrei să îți cumperi unul trebuie să știi că alegerea trebuie făcută cu atenție și pregătire prealabilă. Care sunt criteriile în funcție de care te poți orienta?
Modele
În general, ATV-urile se împart în modele pentru copii, entry-level, utilitare și sport quad. Aceste modele sunt 4×4, o tracțiune excelentă pentru terenuri dificile, precum suprafețele pline cu noroi sau denivelări. Vehiculele din această categorie fac față cu brio și atunci când trebuie să transporte o încărcătură grea. Variantele ATV mini, cu doar două sau trei roți, dar și UTV-urile, care sunt versiuni side by side, reprezintă alternativele la ATV-urile obișnuite.
ATV-urile pentru copii sunt vehicule care se conduc foarte ușor și care sunt echipate cu sisteme speciale de protecție, în așa fel încât cei mici să se afle în permanență în siguranță și să poată învăța să conducă fără a fi puși în pericol în vreun fel. Din punct de vedere al alimentării cu energie, ATV-urile sunt electrice și au motoare ce pot ajunge la maximum 90 centimetri cubi.
Versiunea pentru începători prezintă o putere mai mare și sunt destinate, în general, activităților de recreere. Motoarele ajung la 250 de centimetri cubi, pornesc foarte ușor, au suspensii reglabile și sunt accesibile la preț.
Mult mai puternice sunt ATV-urile utilitare, care sunt concepute special pentru a servi la activități precum deszăpezire, parcurgerea terenurilor dificile ori cultivarea solului. Motoarele lor sunt puternice, în 4 timp, putând susține și remorci sau alte accesorii de acest fel. Suspensiile sunt rigide, cauciucurile ATV mari, dar în ciuda acestor aspecte, ele pot fi folosite și în scop recreativ, mai ales dacă ești pasionat de off-road și îți place să pătrunzi pe terenuri cu adevărat dificile. Există și în versiune diesel, dar și electrice, iar prima variantă este mult mai puternică și recomandată activităților agricole, unde este nevoie de forță superioară.
În fine, ATV-urile sport sunt rapide, performante și cu motoare ce pot ajunge și la 700 de centimetri cubi. Cutiile de viteză au chiar și 6 trepte, unele inclusiv marșarier. Dimensiunile lor sunt mai mici, suspensiile flexibile, iar menirea principală este de a asigura rapiditate, ceea ce le face să nu poată susține accesorii precum remorcile. Totuși, sunt ușoare și facil de depozitat.
Dotări tehnice
Un alt criteriu important pe care trebuie să îl ai în vedere înainte de achiziția unui ATV este reprezentat de cel al dotărilor tehnice. Din punct de vedere al capacității motorului, cele mai mari sunt cele sport, însă alegerea pe care o faci trebuie să țină cont de scopul pentru care cumperi ATV-ul. Dacă ești începător, este de preferat să optezi pentru un motor mai mic, ușor de întreținut și de controlat. O altă caracteristică tehnică este transmisia, care poate să fie automată sau manuală. Mult mai ușor de manevrat sunt cele automat, dar cele manuale asigură un control ridicat și o adaptabilitate bună la terenul pe care este utilizat vehiculul.
Sistemul de suspensii poate asigura o stabilitate mai ridicată sau mai scăzută în raport cu suprafața străbătută și este de preferat ca ATV-urile utilitare să prezinte suspensii independente. Suspensiile există atât pe față cât și pe spate și asigură confortul utilizatorului. Frânele pot fi pe disc sau pe tambur, iar primele au o fiabilitate mai ridicată, pentru că sunt ușor de acționat și nu îngheață pe timp de iarnă.
Costuri
Costurile variază în funcție de dotările tehnice prezentate și, la calculul lor, ar trebui să iei în calcul și cele destinate echipamentelor protectoare. Dacă ești începător, este de preferat să alegi un ATV second-hand, pentru că vei putea să îți faci o idee cu privire la ceea ce ți se potrivește, fără să investești o sumă foarte mare.
Așadar, dacă intenționezi să îți achiziționezi un ATV, ține cont de tipul de model pentru care vrei să optezi. Acesta trebuie să fie ales în funcție de scopul pentru care cumperi vehiculul, în aceeași măsură în care și caracteristicile tehnice trebuie să se potrivească obiectivului tău. Nu în ultimul rând, costul trebuie să fie optim scopului pentru care achiziționezi autovehiculul. Dacă urmărești doar activități reacreaționale, este de preferat un ATV second hand.