Bucataria reprezinta unul din locurile foarte importante din casa, dar mai ales din spatiile destinate alimentatiei publice. Un cuptor gastronomic este foarte important in bucatariile profesionale pentru ca poate sa asigure cu succes gatirea perfecta a multor feluri de mancare.
Cuptor gastronomic – criterii de alegere
Folosirea unui cuptor gastronomic pentru a prepara un anumit fel de mancare ajuta cu mult la mentinerea proprietatilor organoleptice ale preparatelor deoarece asigura cele mai bune conditii pentru ca acestea sa fie preparate. Un cuptor gastronomic ofera conditii de coacere perfecte si se realizeaza gatirea in mod uniform a tuturor preparatelor.
Procesul de coacere, chiar si cel realizat la temperaturi joase, gatirea 100% cu abur in cazul cuptoarelor care au un boiler incorporat, prajirea, frigerea si deshidratarea sau afumarea sunt foarte usor de pus in practica datorita cuptorului gastronomic.
Caracteristicile importante cum sunt nivelul de umidificare, mentinerea temperaturilor constante, sistemele care ajuta la gatirea simultana a unui numar mare de preparate, fac ca acest cuptor sa fie ideal in restaurante si cantine pentru ca ajuta la finalizarea rapida a proceselor anterior mentionate si asigura prepararea unor produse foarte bune.
Pe piata exista o gama vasta de cuptoare gastronomice foarte bune care folosesc cele mai moderne tehnologii si care au rolul de a garanta un mod de a gati intuitiv si simplu apasand pictogramele. Cuptoarele propuse de specialisti au pana la 11 niveluri de umidifcare astfel incat pot ajuta cu succes la realizarea celor mai bune feluri de mancare indiferent daca este vorba despre legume, carne sau desert dar si alte avantaje tehnologice care au rolul de a usura munca bucatarului.
Specialistii recomanda cuptoarele air o steam care au o serie de avantaje demne de mentionat:
- 11 niveluri de umidificare;
- Boilerul este dedicat pentru managerul optim al aburilor de pana la 100%;
- Sondele de produs au 6 senzori;
- Sistemul pentru circulatia aerului este conform standardelor si ajuta la o foarte buna coacere;
- Sistemul de spalare este integrat;
Dispozitivul multi timer este ideal pentru coacerea concomitenta a mai multor produse diferite.
Un cuptor grastronomic pe care toti specialistii il recomanda ar trebui sa reduca pierderile de greutate a produselor cu maxim 50% si astfel produsele isi vor mentine suculenta, dar si savoarea. Alaturi de aceste reduceri de pierderi in ceea ce priveste greutatea alimentelor se vor reduce totodata si costurile si proprietarului restaurantului sau unitatii de alimentatie publica isi va recupera mai repede investitia.
Cuptoarele gastronomice reprezinta un ajutor foarte bun in toate bucatariile si contribuie cu succes la realizarea celor mai savuroase preparate mentinand totodata valorile lor nutritive, si asta doar datorita modului in care se realizeaza coacerea. De foarte multe ori utilizarea cuptorului pentru a realiza un anumit fel de mancare este unicul detaliu care diferentiaza un preparat bun de unul rudimentar si chiar lipsit de savoare.
Pentru persoanele care tin la succesul afacerii lor si care vor sa ofere personalului conditii optime de lucru este foarte important un cuptor gastronomic.