Este dificil să găsești un cuptor pentru patiserie foarte bun, care să aibă un preț rezonabil, dar și performanțe mult mai bune, decât un cuptor clasic.
1. Stabilirea temperaturii
Atunci când vorbim de un cuptor pentru patiserie profesional, ventilarea reprezintă cel mai important criteriu, pe care trebuie ca un antreprenor să îl aibă în vedere, deoarece cu cât aerul este reînnoit mai repede în camera de coacere, cu atât temperatura se menține mai stabilă, lucru extrem de important în cazul unor produse de patiserie, care nu acceptă nici măcar diferențe mici de temperatură.
Se știe deja că a fi patiser nu-i lucru ușor: este ca și când ai fi un laborant care trebuie să potrivească anumite substanțe în cantități precise, la temperatura și umiditatea optimă. La fel trebuie procedat și cu ingredientele dintr-o patiserie. Așadar este o muncă de finețe, pe care poate doar un farmacist ar putea s-o înțeleagă.
2. Camera de coacere a cuptorului pentru patiserie
Atunci când vorbim de coacerea unor produse de patiserie, structura compartimentului interior al cuptorului este foarte importantă. Atât părțile solide, cât și plăcile perforate contribuie la producerea unor preparate de calitate superioară.
3. Dimensiunea camerei cuptorului
Cu cât volumul (calculat în litri) al camerei de coacere este mai mare, cu atât este mai dificil a se menține o temperatură omogenă și stabilă, motiv pentru care cuptoarele sunt adesea voluminoase și grele, adică au o carcasă mare și chiar mai multe motoare care să asigure o ventilație corespunzătoare. Precum se știe, în cazul preparatelor de patiserie ventilarea aerului cald din incintă este esențială.
Un cuptor pentru patiserie bun trebuie să aibă programe de ventilare a aerului cald cu diferite puteri, în funcție de nevoile produselor puse la copt.
La acestea se mai adaugă piroliza, adică un mod practic de curățare pe interior a cuptorului.
Este esențial ca echipamentul să aibă și o ușă rece, cu o sticlă cât mai groasă cu putință, care să împiedice accidentele de muncă la atingerea cu suprafața exterioară a ușii, precum și o șină telescopică sau orice alt accesoriu care să permită scoaterea vasului din cuptor fără a fi nevoie să se bage mâna în compartimentul de coacere pentru această operațiune.
4. Aburul
Unele modele de cuptoare pentru patiserie permit să se adauge abur de intensitatea dorită de către patiser, în momentul în care gătește anumite rețete care necesită un astfel de “ingredient” important.
5. Iluminarea camerei de coacere a cuptorului
Iluminarea cu led, de care beneficiază echipamentele de coacere profesională moderne este foarte utilă, deoarece astfel personalul nu mai trebuie să deschidă frecvent ușa pentru a verifica starea, în care se află preparatul, putând observa acest lucru pur și simplu prin ușa cuptorului de patiserie.
6. Curățarea prin piroliză
Procedeul de transformare sau de descompunere chimică a unor substanțe organice în condițiile unei temperaturi înalte și în lipsa aerului exterior camerei cuptorului, fenomen cunoscut sub denumirea de piroliză, ușurează mult activitatea de curățare a unui astfel de echipament HoReCa special.
În mod real, cuptoarele de patiserie moderne sunt o bună investiție de făcut, iar dacă au și filtre care pot capta mirosurile neplăcute și fumurile, ce pot apărea la începutul gătitului, chiar și la temperaturi scăzute, cu atât mai bine.
De unde se pot achiziționa cuptoare de patiserie de calitate? De la TC Romania Crown Cool!