Daca ai avut vreodata de-a face cu un recuperator de creante, atunci stii ca nu este o situatie prea confortanta. Te suna destul de des, incearca sa scoata bani de la tine si iti amintesti constant de datoriile pe care le-ai acumulat.
In astfel de situatii trebuie sa stii care sunt drepturile tale si cum sa iti negociezi datoria.
Cum functioneaza colectarea datoriilor
Cand aveti mai multe facturi scadente sau rate restante, creditorul poate incerca singur sa te determine sa le platesti sau poate trimite creantele la o firma specializata in colectarea datoriilor. Daca creditorul, care poate fi o banca sau o companie de telefonie mobila, o firma de leasing sau un furnizor de utilitati, se hotaraste sa „paseze” creantele catre un recuperator, exista doua modalitati la care poate apela:
- Creditorul vinde datoria catre firma de recuperare, moment in care aceasta firma va detine datoria si ei trebuie sa ii returnezi direct banii
- Creditorul angajeaza firma de recuperare pentru a incasa datoriile in schimbul unui procent din valoarea datoriei.
Ideea este ca dupa ce datoria ta ajunge in mainile unei firme de recuperare creante, aceasta va face tot posibilul sa va convinga sa platiti.
Te intrebi cat de mare trebuie sa fie datoria sau factura/rata neplatita ca ea sa fie transmisa unei firme de recuperare creante? Totul depinde de creditor. Tehnic, creditorii pot trimite o datorie catre recuperatori imediat dupa depasirea scadentei, dar cei mai multi creditori vor astepta cel putin cateva luni in care vor incerca sa recupereze singuri datoria.
Cu ce trebuie sa incepi cand esti contactat de un recuperator de creante
Daca ai fost contactat de un colector de datorii, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa le cereti sa verifice datoria si sa ti-o comunice in scris. Apoi spune-i ca nu doresti sa le vorbesti mai departe pana cand nu primesti acea verificare.
Recuperatorii de creante trebuie sa furnizeze verificarea datoriei tale in termen de cinci zile. Dupa ce ai acea verificare scrisa, poti verifica daca datoria este legitima si, daca nu, o vei contesta in termen de 30 de zile. Nu pleca de la premisa ca toate firmele de recuperare creante sunt rauintentionate. De exemplu, Kruk Romania, una din firmele importante pe piata de recuperare a creantelor, este recunoscuta pentru maniera de a oferi clientilor sansa de a negocia returnarea datoriei in cel mai avantajos mod posibil pentru ei.
Aceasta este, de asemenea, o modalitate buna de a elimina colectorii care vor sa te insele. Exista o multime de companii dubioase care vor incerca sa te determine sa le platesti banii imediat pentru unele datorii. Nu-i lasa sa te intimideze. Daca nu vor putea verifica datoria in scris, atunci nu este legal sa iti solicite banii.
In continuare, verifica data datoriei si compar-o cu statutul care indica limitarea datoriei. Daca datoria ta este trecuta de statutul limitarilor, atunci nu trebuie sa o platesti.
Recuperatorii de creante ti-ar putea cere uneori sa efectuezi o mica plata „cu buna credinta” atunci cand vorbesc prima data cu tine. Niciodata nu ar trebui sa faci acest lucru. Verifica mai intai valabilitatea datoriei, apoi poti trece la negocierea unei plati.