3.9 C
București
AcasăDiverseCum se aplică tencuiala decorativă: 3 pași importanți

Cum se aplică tencuiala decorativă: 3 pași importanți

Dacă ai ales să finisezi fațada casei tale cu tencuială decorativă, atunci te invităm să parcurgi acest articol. Vei afla care sunt pașii esențiali, de la pregătirea suprafeței până la aplicarea finală. 

Materialele necesare pentru aplicarea tencuielii decorative

Odată ce ai identificat produsul adecvat din gama de tencuieli decorative de exterior și ai stabilit cantitatea necesară, vei mai avea nevoie de câteva materiale și unelte pentru aplicare.

Materiale:

  • grund pentru amorsarea pereților;
  • mortar și chit de cuțit pentru repararea fisurilor sau crăpăturilor din pereți.

Unelte 

  • perii de sârmă, șpaclu și șmirghel pentru curățarea și îndepărtarea tencuielii, vopselii sau tapetului vechi;
  • găleată și cârpe pentru spălarea suprafețelor;
  • detergent de vase sau alte soluții degresante pentru curățare;
  • cancioc și cuțit pentru reparații;
  • gletieră pentru uniformizarea suprafeței;
  • fier de glet din inox, drișcă sau gletieră din plastic pentru aplicarea tencuielii;
  • mănuși, ochelari și mască de protecție pentru siguranță;
  • bandă de mascare și folii din plastic pentru protejarea celorlalte suprafețe.

 

Curăță și repară suprafețele de tencuit

Curățarea și repararea suprafețelor de tencuit reprezintă un pas esențial în aplicarea corectă a tencuielii decorative. Pentru a obține un rezultat durabil și estetic, suprafața pe care urmează să se aplice tencuiala trebuie să fie plană, curată, uscată în profunzime, fără pete de murdărie, mucegai sau ulei. De asemenea, trebuie să fie fixă, fără capacitatea de a se deplasa și netensionată. 

Procesul de curățare a suprafeței implică îndepărtarea tuturor impurităților, precum praful, murdăria sau alte resturi. Straturile vechi de vopsea compromise trebuie eliminate cu ajutorul unei spatule sau a unui ciocan și daltă. De asemenea, zonele afectate de pete, grăsime, umezeală sau mucegai trebuie curățate în profunzime, îndepărtând tencuiala veche până la suportul de bază.

Repararea suprafeței este un alt pas important în procesul de pregătire a tencuielii decorative. Orice fisuri, exfolieri, găuri sau denivelări trebuie corectate cu un material de umplutură adecvat, care se potrivește cu suportul și este compatibil cu grundul și tencuiala. Acesta va asigura o suprafață netedă și plană, pe care tencuiala se va aplica uniform.

Este important de menționat că, pentru a se întări și usca, betonul sau mortarul proaspăt (vorbim aici și de reparațiile pereților), au nevoie de minimum 28 de zile. Respectă indicațiile producătorului, pentru că, dacă aplici tencuiala decorativă pe o suprafață încă umedă, aceasta nu va rezista un timp îndelungat, putând chiar să formeze bășici sau să se exfolieze.

După curățare și reparații, suprafața trebuie șlefuită cu hârtie abrazivă pentru a elimina eventualele asperități și pentru a crea o suprafață fină și uniformă. După șlefuire, este important să se desprăfuiască suprafața pentru a asigura o aderență bună a tencuielii. Se recomandă utilizarea unei perii sau a unui aspirator pentru a îndepărta praful rezultat în urma procesului de șlefuire.

Grunduiește pereții

De amorsarea pereților cu un grund recomandat de producătorul tencuielii decorative depinde aderența materialului și rezistența acestuia pe fațada casei. De obicei, sunt preferate grundurile ce au în compoziție cuarț, deoarece impermeabilizează suprafețele și conferă o rezistență mecanică superioară.

Înainte de a aplica grundul, asigură-te că suprafața pereților este curată și reparată corespunzător.

Pentru aplicare, utilizează un trafalet sau o bidinea și aplică grundul într-un strat subțire. Dacă este necesar, aplică un al doilea strat de grund, dar numai după scurgerea timpului de uscare indicat pe ambalaj.

Ține cont de faptul că timpul de uscare poate crește dacă stratul este gros, dacă este prea frig sau dacă nu se ventilează suficient spațiul. Pentru rezultate bune, trebuie respectate indicațiile producătorului referitoare la temperatura și umiditatea optime ale mediului. 

Aplică tencuiala decorativă

Aplicarea tencuielii decorative este un proces important și necesită atenție și precizie pentru a obține rezultatele dorite. Iată câteva idei principale despre cum să aplici tencuiala decorativă:

Pregătirea și amestecarea tencuielii decorative

Înainte de a aplica tencuiala, asigură-te că ai citit instrucțiunile de pe ambalaj și amestecă tencuiala conform acestora. Este esențial să obții o consistență asemănătoare cu cea a unei creme groase, fără cocoloașe sau părți uscate. De asemenea, este important să respecți recomandările producătorului în ceea ce privește diluarea tencuielii. Unele tencuieli se aplică nediluate, în timp ce altele pot necesita diluarea într-un anumit procent.

Tehnica de aplicare a tencuielii 

Folosește o gletieră sau un fier de glet din inox pentru a întinde tencuiala pe perete. Asigură-te că aplici un strat uniform pe toată suprafața peretelui, grosimea stratului depinzând de tipul de tencuială decorativă pe care o folosești. Pentru a crea diferite texturi sau modele, poți utiliza o drișcă sau gletieră din plastic. Aceasta îți va permite să aplici tencuiala în mod circular, vertical sau orizontal. De asemenea, poți folosi o gletieră simplă, dințată sau o drișcă din plastic pentru a nivela și crea modelele dorite. 

Aplicarea corectă a tencuielii decorative necesită atenție și răbdare. De la selectarea materialelor potrivite, curățarea și repararea suprafețelor de tencuit, la grunduirea pereților și aplicarea efectivă a tencuielii, toți acești pași sunt esențiali pentru a obține un rezultat estetic și durabil. Nu uita că un proiect de succes începe cu o informare corectă și o pregătire atentă. Investește timp în învățare, și rezultatele te vor surprinde plăcut.

Ultimele articole

Explorați mai mult