Parodontoza este o afecțiune, ce se manifestă la nivelul gingiei și care în timp se poate agrava, ajungându-se la distrugerea dinților. Semnalele acestei afecțiuni nu sunt evidente în stadiul de început, dar în timp infecțiile de la nivelul gingiilor agravează structura osoasă.
Care sunt simptomele parodontozei și cum evoluează această afecțiune?
Paradontoză prezintă trei etape de evoluție:
- Gingivita
Gingivita este o inflamare a gingiei, care produce sensibilitate și sângerări în momentul îngrijirii orale. Ea reprezintă perioada inițială a parodontozei, cauza fiind igiena necorespunzătoare, ce afectează gingiile și smalțul dinților. În timp, aceasta are o contribuție în schimbarea particularităților gingiei, mai exact:
- Apar dureri;
- Gingia este moale și de culoare roșie;
- Apar sângerări dese;
- Gingia se retrage de pe dinți.
- Parodontita superficială
În această etapă, apar din ce în ce mai multe dureri și intervin numeroase probleme privind infecțiile gingivale. Se formează goluri între os și dinte, unde sunt depozitate bacterii și pungi cu puroi care generează probleme la nivelul alveolelor dentare.
- Parodontita avansată
Este forma cea mai gravă a parodontozei, unde este afectată în totalitate mobilitatea dinților. Atât structura osoasă, cât și gingia este compromisă, fapt ce conduce la creșterea riscului de pierdere a dinților.
Ce tratamente se recomandă parodontozei?
Tratamentul este propus în funcție de etapa în care se află boala. În cazul gingivitei, este realizat un detartraj pentru distrugerea tartrului. Se recomandă un periaj regulat (2 ori/zi) pentru o igienă corectă a cavității orale.
În situația avansată a parodontozei, tratarea implică mai multe procese și o durată mai mare de timp. Medicul stomatolog oferă tratamente, ce implică:
- Grefele de țesut (se preia țesut dintr-o porțiune sănătoasă și se fixează în zona cu probleme);
- Grefele de os;
- Terapii cu laser – se tratează infecțiile bacteriene, care au generat acumulări de tartru și bacterii în zona gingiilor;
- Implant dentar fast and fix – în situația pierderii danturii și refacerea țesuturilor, soluția o reprezintă implanturile dentare, eliminând riscul de atrofiere a osului.
Cum previi apariția parodontozei?
Pentru prevenirea parodontozei, 2 aspecte sunt importante:
- Igiena orală – prin periajul dinților zilnic;utilizarea aței dentare, folosirea periuței electrice și a apei de gură;
- Detartraj – este indicată această procedură în prevenirea acestei afecțiuni. Este recomandată o dată la 6 luni.
Concluzie
Tratamentul acestei afecțiuni este unul de durată și implică o monitorizare constantă privind evoluția ei. În funcție de stadiul bolii, se regăsesc modalități eficiente de tratare.