Crizantemele sunt, probabil, printre cele mai populare flori. Sunt foarte versatile, ca plante decorative, și atrag privirea cu multitudinea de flori colorate. Fie că le crești în jardiniere sau direct în grădină, crizantemele vor oferi un spectacol vesel către sfârșitul verii, începutul toamnei, chiar când majoritatea florilor de vară au trecut.
Crizantemele rezistă foarte bine și ca flori tăiate, în aranjamente, dar și ca plante de grădină. Vei fi surprins(a) de cât de puțin efort trebuie să depui pentru a te bucura de aceste flori colorate. Ca plante perene, deși înfloresc ceva mai târziu, crizantemele intră în repaus iarna, urmând să se trezească la viață primăvara. Iar cel mai mare avantaj al crizantemelor este că sunt disponibile într-o multitudine de culori. Cu ajutorul lor, îți poți decora grădină în cele mai spectaculoase modalități.
De ce să alegi crizantemele ca plante de grădină? Pentru simplul motiv că sunt rezistente, colorate și înfloresc în buchete abundente. Apoi, este întotdeauna bine să ai în grădină plante ce înfloresc în perioade diferite. Astfel, grădina ta nu va fi niciodată plictisitoare.
- Când se plantează crizantemele?
Dacă vrei să ai plante cu flori, poți cumpara crizanteme în ghiveci gata înflorite începând cu a doua jumatate a verii sau începutul toamnei. Până se face frig, te vei putea bucura de flori. Crizantemele pot fi plantate și în primăvară, după ce trece riscul înghețului. Ce trebuie știut e că aceste plante trebuie ferite de îngheț pe timpul iernii, într-un loc luminos. Doar așa se vor păstra bine până în anul următor.
Sau le poți crește direct din sămânță, perioada propice pentru însămânțare fiind din martie până în iunie. De îndată ce solul e destul de cald, poți planta aceste semințe.
- Unde se plantează crizantemele?
Aceste plante iubesc soarele și căldura, așa că nu le pune într-un loc întunecat. Lumina va fi un factor decisiv în înflorirea lor. De asemenea, locul în care le plantezi ar trebui să fie ferit de curenți puternici de aer.
Legat de sol, crizantemele se descurcă bine în majoritatea tipurilor de sol. Trebuie doar să le uzi periodic și, pentru o dezvoltare bună și înflorire abundentă, să le administrezi îngrășământ. Dacă nu vrei să le plantezi direct în grădină, poți să le plantezi în ghivece sau jardiniere, în special varietățile pitice sunt potrivite pentru astfel de aranjamente.
- Cum se îngrijesc crizantemele?
De îndată ce plantele au atins înălțimea de 20 de centimetri, e momentul să le scurtezi ramurile principale, pentru a încuraja ramificația. Poți, de asemenea, să scurtezi și ramurile adiacente (care cresc din ramurile principale), până pe la mijlocul verii. Astfel, vei obține plante mai stufoase, ce înfloresc abundent. Scurtatul se face cu o foarfecă sau pur și simplu cu mâna și se îndepărtează doar vârful tulpinii.
Crizantemele proaspăt plantate, dar și cele din ghivece și jardiniere, trebuie udate consecvent pe perioada de dezvoltare. Solul nu ar trebui să fie lăsat să se usuce. Dar, nu trebuie nici să se exagereze cu udatul, pentru că acestor plante nu le place solul inundat.
Aplicarea îngrășământului este esențială pentru dezvoltarea și înflorirea crizantemelor. Până la sfârșitul lui aprilie, se poate administra un îngrășământ universal, pentru încurajarea creșterii. Apoi, până în iunie, se poate da îngrășământ bogat în azot, deoarece ajută la crearea unor plante bogate în frunze. Iar în perioada de înflorire, se poate administra îngrășământ pentru tomate, bogat în potasiu, ce ajută la prelungirea vieții florilor.
Odata ce florile încep sa se ofilească, e recomandat ca aceastea sa fie tăiate. Astfel, plantele sunt încurajate să formeze alți boboci, prelungind perioada de înflorire. Nu uita să pui crizantemele într-un loc răcoros, dar ferite de îngheț și cu o cantitate bună de lumină, pe timpul iernii, pentru a te bucura de ele și în anul următor.
După cum vezi, nu este complicat să te bucuri de florile colorate ale crizantemelor în propria grădină. Iar aceste sfaturi de la Grădinamax te ajută să crești aceste plante cu succes.