Este bine cunoscut faptul că, odată cu venirea sezonului rece, este nevoie ca mașina ta să fie echipată corespunzător. Cu cât mașina ta este mai bine îngrijită și dotată, cu atât mai bine te va transporta din punctul A în punctul B, mai ales iarna, când pe carosabil este zăpadă, polei sau umiditate crescută. Ca să călătorești fără griji cu mașina ta în această iarnă, achiziționează un set de anvelope de iarnă și bucură-te de sezonul rece.
Iată după ce criterii să te ghidezi în cumpărarea anvelopelor
Tipul lor (speciale pentru iarnă sau all season)
Fiecare tip de anvelopă are canelurile sale speciale, care oferă aderență în anumite condiții meteorologice sau anotimpuri. De exemplu, anvelopele all-season au striațiile mai puțin accentuate, fiind destinate mai multor sezoane, iar cauciucurile auto de iarna au canelurile mai dese și designul în oglindă sau asimetric, pentru a oferi aderență chiar și pe zăpadă. De obicei, anvelopele de iarnă se recomandă a fi puse în folosință atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius, fiind create dintr-un material special care își va îndeplini atribuțiile chiar și la temperaturi minimale, de sub -15 grade. În cazul în care ești o fire mai aventuroasă, iubitoare de natură și de Off-Road, este recomandată urmărirea inscripțiilor M+S (Mud + Snow) pe anvelope, care sunt potrivite pentru noroi, polei și gheață.
Dimensiunile
Este foarte important ca atunci când te-ai decis asupra unui anume model de anvelope, să măsori corect dimensiunile jantelor tale, pentru a nu lua produse care ar putea dăuna mașinii tale. Este de ținut minte informația că, dacă anvelopele sunt mai mari decât este recomandat de producătorul mașinii, se pot deteriora atât articulația mașinii dar și bucșele acesteia. Dimensiunile anvelopei sunt exprimate atât în procente, cât și în inch și milimetri. Dacă nu reușești să iei măsurile potrivite, poți consulta oricând cartea mașinii, în care producătorul a specificat care sunt dimensiunile potrivite automobilului.
Performanțele
Pentru anvelopele comercializate în Uniunea Europeană există anumite standarde, clasificate de la A la G, A fiind cea mai eficientă. Cele două scale exprimă eficiența consumului de carburant și clasa de aderența pe carosabil umed, dar există și numărul produs la rulare, exprimat în dB. De asemenea, te poți ghida și după indicele de sarcină, adică câte kilograme suportă o anvelopă și indicele de viteză, anume care este viteza maximă admisă. Majoritatea anvelopelor au valoarea T, care indică o viteză maximă de 190 km/h, dar, pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, se recomandă o viteză de maxim 80 km/h în condiții de zăpadă, ceață sau polei.
Așadar, dacă te-ai decis să achiziționezi un set nou de anvelope pentru iarnă, aruncă o privire pe site-ul celor de la e-roti.ro și alege modelul potrivit mașinii tale.
Sursa foto: Unsplash.com