7.2 C
București
AcasăAfaceriInstant Factoring: O soluție de a obține cash rapid în 2021

Instant Factoring: O soluție de a obține cash rapid în 2021

Una dintre barierele importante în calea dezvoltării micilor agenți economici este cea financiară. Această frână poate fi eliminată, printre altele, prin utilizarea unui instrument specific denumit factoring. Dezvoltarea pieței serviciilor de factoring poate fi susținută de dezvoltarea entităților economice mici (persoane juridice sau PFA-uri). 

Firmele mici și mijlocii constituie o mare pondere din numărul total de companii din România. Una dintre condițiile de bază pentru funcționarea acestui sector al economiei este accesul la surse de finanțare.

Acest lucru este determinat de faptul că fondurile și capitalul social sunt limitate ca mărime și de obicei nu sunt suficiente pentru a finanța toate nevoile legate de activitatea economică a unei afaceri. Sursa tradițională și cea mai comună de finanțare externă este creditul comercial și creditul bancar (în principal creditul de capital de lucru).

Cu toate acestea, deși primirea termenului de plată extins pentru livrări depinde în primul rând de politica de credit a contractantului, apelarea la un împrumut bancar este asociată cu o lungă procedura de examinare a cererii. Totodată, este condiționată de bonitatea companiei, costurile imprumutului (de multe ori foarte împovărătoare) și de posibilitatea de a stabili garanții de o valoare și o calitate adecvate.

Care este rolul factoringului?

Factorizarea sau factoringul poate fi o alternativă la un împrumut bancar și o sursă de finanțare a activității comerciale, în special a contractelor pe termen scurt și mediu.

Bariera financiară este una dintre obstacolele majore pentru IMM-uri. Această dificultate poate fi eliminată, printre altele, prin utilizarea în creștere a factoringului de către companie.

Dezvoltarea pieței de factoring poate sprijini evoluția companiilor mici și mijlocii. Ea depinde de cererea și ofertă. Dezvoltarea viitoare a acestei piețe este foarte promițătoare în România. 

Factoringul ca sursă de finanțare 

În condițiile comerciale actuale de criză economică împletită cu o dură criză sanitară, aproape toate companiile vând cu termene de plată amânate, iar creditul comercial a devenit cea mai frecventă sursă de finanțare. Un antreprenor care urmează să aștepte, până la câteva luni, plata de la un terț este obligat să caute surse externe de finanțare pentru operațiunile curente. Ca urmare, rolul formelor alternative de finanțare la credit a crescut în ultima vreme, inclusiv unele la care se pot apela online.

Factorizarea se bazează pe faptul că factorul cumpără facturi emise de o companie pe baza unui comision. După tranzacție, banii sunt transferați imediat în cont. Factoringul este o măsură ideală pentru companiile mici și mijlocii a căror dezvoltare rapidă este împiedicată de lipsa de capital.

Ce aspecte trebuie să știi despre contractul de factoring?

Acordul de factoring este încheiat de furnizorul de bunuri și servicii (adică aderentul) și cumpărătorul de creanțe (adică factorul). Destinatarul bunurilor și serviciilor (debitorul) este un participant la tranzacția de factoring, dar nu este parte la contract. Nu este posibil să se încheie un acord de factoring dacă debitorul include o clauză în contract, care interzice cesiunea de creanțe către un terț.

Subiectul factoringului, în afară de transferul creanțelor către factor, poate include și activități suplimentare, precum:

  • colectarea creanțelor menționate în acordul de factoring; 
  • verificarea stării financiare a debitorului;
  • furnizarea de servicii de consultanță juridică și financiară.

Tendințe 

De la începutul lui 2021, se preconiza o îmbunătățire a condițiilor privind oportunitatea de deducere a pierderilor favorizate de creanțele neîncasate. De exemplu, în ceea ce privește impozitul pe profit, Codul fiscal prevedea ca ajustările pentru deprecierea creanțelor să se diminueze integral (și nu în proporție de 30%, ca până acum). Măsura se regăsește la punctul 13 al articolului I din Legea 296/2020 și, conform articolului VII din același act normativ, urma să se aplice de la 1 ianuarie 2021.

Din nefericire termenul de aplicare s-a amânat până la 1 ianuarie 2022, motiv pentru care foarte mulți antreprenori autohtoni au fost luați prin surprindere.

Dacă vrei să obții online cash rapid pentru desfășurarea afacerii tale, Instant Factoring te poate ajuta. În 24 de ore, după acceptarea facturii, vei primii banii în cont în condiții foarte avantajoase.

Intră pe instantfactoring.com pentru detalii care te vor surprinde foarte plăcut!

Ultimele articole

Explorați mai mult