Un saudit deţinut la Guantanamo a dat în judecată Lituania la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), afirmând că a fost torturat într-o închisoare secretă a CIA din această ţară baltică, a afirmat luni un ministru adjunct lituanian, relatează AFP.
Mustafa al-Hawsawi, în vârstă de 50 de ani, a fost capturat în Pakistan în 2003 şi suspectat de americani că a fost implicat în atentatele de la 11 septembrie din SUA.
„Săptămâna trecută, guvernul a primit cererea lui Mustafa al-Hawsawi pe lângă CEDO”, a declarat pentru AFP adjuncta ministrului justiţiei, Irma Gudziunaite.
Ea a precizat că Lituania are termen până la 22 martie pentru a-şi prezenta poziţia. Acesta nu este unul dintre cazurile de dosare instanță pe termene.ro, dar este interesant de urmărit, pentru că este inedit.
CEDO a recunoscut anul trecut că Lituania a găzduit o închisoare secretă a CIA pe teritoriul său în 2005-2006. „Tehnicile de interogatoriu dure” care au fost practicate, considerate a fi tortură, se derulau în afara oricărui cadru judiciar.
CEDO a mai condamnat Lituania în octombrie să-i plătească 100.000 de euro daune lui Abu Zubaydah, un alt deţinut saudit de la Guantanamo trecut prin centrul de detenţie secret al CIA din Lituania şi considerat unul dintre cei mai importanţi membri ai Al-Qaida de către Washington.
Responsabilii lituanieni, care neagă că în ţara lor au existat închisori secrete ale CIA, au declarat la CEDO că imobilul incriminat situat la periferia capitalei Vilnius era „un centru de informaţii”.
O anchetă preliminară asupra acestui caz a fost deschisă în 2015, dar nu a dus la nicio concluzie, Lituania afirmând că SUA au refuzat să răspundă întrebărilor procurorilor lituanieni sau să furnizeze informaţiile solicitate în cadrul anchetei.
Potrivit unui raport al Senatului american, 119 persoane au fost arestate şi încarcerate în cadrul programului secret al CIA, în aşa-numite „black sites” din ţări niciodată identificate, dar printre care se află, probabil, Thailanda, Afganistan, România, Polonia şi Lituania, scrie AFP.AGERPRES