6.7 C
București
AcasăDiverseMotivarea angajatilor - Ce fac unii manageri, ce ar trebui sa faci...

Motivarea angajatilor – Ce fac unii manageri, ce ar trebui sa faci si tu

Motivarea angajaților nu ar trebui sa mai constituie un subiect nou pentru niciun manager. Este adevarat ca persoanele aflate in conducerea unei companii, fie ea mica sau mare, sunt tot timpul ocupati. Cu toate acestea, in situația actuala a tarii, care se confrunta cu o criza a fortei de munca, cu atat mai mult ar trebui acordata ceva mai multa atentie angajatilor.

Motivarea lor este importanta, iar actiunile proactive pot preintampina situatiile in care un membru al echipei tale vine si-ti spune ca vrea sa plece. Incerci sa il retii in firma cu o marire de salariu, insa s-ar putea sa fie tardiv.

Un comportament proactiv este esential cand vine vorba de motivarea angajatilor, actiunile ar trebui sa se desfasoare continuu. Iata mai jos ce fac unii manageri pentru motivarea angajatilor, idei pe care le poti adopta si tu.

Investesc in programe pentru a simplifica munca

Tehnologia avansata de la locul de munca reprezinta un puternic factor motivator si fii sigur ca nu va speria pe nimeni. Tinerii de azi au crescut cu diferitele gadgeturi si internetul, prin urmare, a le oferi fluxuri automatizate de lucru, in locul taskurilor repetitive este un factor motivator si incurajeaza creativitatea angajatilor tai. In plus, compania ta va castiga o productivitate sporita.

Multi manageri investesc astfel in programe menite sa simplifice procedurile de lucru, ca de exemplu un sistem ERP de la CIEL, soft integrat care face multe dintre taskurile pe care altfel le-ar fi facut manual membrii echipei tale. Pate fi accesat de pe desktop, tableta, mobil.

Ofera program de lucru flexibil

Multi dintre noi simtim nevoia de mai mult timp liber. Traim cu sentimentul ca ajungem seara acasa dupa o zi istovitoare de munca si nu mai avem timp de nimic. Este important sa intelegi nevoile angajatilor tai in ceea ce priveste orarul de lucru care i-ar avantaja. Programul 09.00 – 18.00 (adoptat cel mai mult) poate sa nu fie favorabil pentru toti oamenii tai.

De exemplu, exista persoane care au o mare problema cu trezitul dimineata si mai mult decat atat, chiar nu sunt productive in prima parte a zilei. Pentru ele un program care sa inceapa la ora 11.00 este ideal.

In al doilea rand, in special daca este vorba de Bucuresti, traficul este cel mai acut in apropierea orei 9.00, cand lumea pleaca la job sau seara la 18.00, cand ies. Un alt interval de lucru care sa ii ajute sa evite traficul, poate fi motivator.

Daca ai angajate care sunt mamici, este important sa le asculti nevoile, sa iti dai seama ce program si-ar dori pentru a putea sa il ia pe cel mic de la gradinita, pentru a-si indeplini asadar cu succes rolul de parinte. Fii sigur ca in felul acesta le vei motiva.

Comunica cu angajatii

Iata cat de simplu unii manageri stiu sa isi motiveze angajatii, ii baga in seama! Ce inseamna acest lucru? In ciuda nenumaratelor taskuri pe care le au de indeplinit, a intalnirilor programate in ziua in curs, isi fac timp sa le spuna angajatilor un multumesc pentru un task bine indeplinit. Le trimit un e-mail cu feedback pozitiv. Ii intreaba ce parere au cu privire la un subiect sau altul. Le deleaga sarcini de-ale lor, astfel incat le ofera incredere si le transmit din autoritate. Ii intreaba un aspect legat nu de serviciu, ci de viata personala.

Altfel spus, unii manageri stiu ca a comunica cu angajatii este foarte important. A le oferi feedback pozitiv este un factor extrem de motivator. Daca stii sa le arati aprecierea ta angajatilor, sa ii faci sa simta ca munca lor conteaza pentru tine, ai castigat mult teren in ceea ce priveste motivarea lor.

Maresc salariile

Este o practica des intalnita ca un angajat cu vechime intr-o firma sa aiba si peste ani buni salariul pe care a intrat. Dar intre timp, in cei 3 ani de zile sau 5 de cand este angajat, preturile se maresc, el isi poate schimba nevoile, face un credit la banca pentru o casa sau o masina. Ideal ar fi sa i se mareasca salariul dupa un timp, de exemplu un an de zile.

Majoritatea managerilor sunt fericiti cand au un angajat performant care ii costa putin. Acest angajat insa stie sa evalueze valoarea pe care o ofera firmei, comparativ cu remuneratia sa. Mai mult decat atat, el are prieteni, ca de exemplu fosti colegi de facultate care lucreaza in aceeasi nisa cu a lui si schimba pareri, inclusiv legat de salariu. Daca atunci cand face comparatia, el are salariul cel mai mic, cu siguranta va acumula o frustrare. Ce se va intampla? La prima oferta mai avantajoasa de angajare pe care o va primi, va pleca.

Un angajat caruia i se mareste salariul devine mai motivat, performanta lui se imbunatateste, in plus, nu risti sa pierzi un angajat bun, devotat.

Ce ar fi businessul tau fara echipa ta? Invata sa iti asculti si angajatii, nu doar clientii si partenerii si vei vedea cum vei fi inconjurat de oameni mai dornici de munca, mai veseli, gata sa indeplineasca noi obiective.

Ultimele articole

Explorați mai mult