Cand detii o companie, mai ales in domeniul HoReCa, ai obligatia de a efectua in mod regulat dezinsectie si deratizare, cu ajutorul unei firme profesionale, astfel incat atat sanatatea angajatilor, cat si cea a clientilor sa nu fie in pericol.
In alegerea firmei potrivite de dezinsectie gandaci si deratizare trebuie sa ai in vedere doar companiile care ofera contract, factura si garantia lucrarilor, dar care detin si avizele necesare pentru substantele folosite.
In principiu, orasele mari sunt mai predispuse la aparitia gandacilor variati si a rozatoarelor, dat fiind cantitatea mare de deseuri acumulate, lipsa curateniei, dar si neigienizarea corespunzatoare a spatiilor comerciale, a subsolurilor de blocuri sau a ghenelor de gunoi.
Ce societati pot apela la serviciile de dezinsectie si deratizare soareci sobolani?
Toate societatile comerciale sunt obligate sa aiba contract cu o firma de dezinsectie si deratizare soareci sobolani, indiferent ca presteaza activitati de sanatate publica sau nu. In cazul de fata, singura diferenta este reprezentata de perioadele de timp la care este necesara interventia.
Spre exemplu, in cazul unitatilor din HoReCa, dezinsectia se face lunar, iar deratizarea nu trebuie sa depaseasca perioada de 3 luni. In cazul societatilor care presteaza servicii sau ofera alte bunuri de consum, perioada variaza intre 3 si 6 luni, sau ori de cate ori situatia o cere.
In caz contrar, pentru nerespectarea termenelor, companiile pot primi amenzi uriase. In cazul unui control, autoritatile (Sanepid, SDV, politia locala sau primaria) pot solicita documente justificative privind interventia de dezinsectie si deratizare.
Nu respecti normele, poti fi amendat!
In cazul nerespectarii legii 95/2006 si a Ordinului 82 din 9 martie 2015, privind masurile de igiena, dezinfectie si dezinsectie, companiile pot fi amendate cu sume uriase: intre 3.000 si 8.000 de lei. Conform articolului 105, alineatul 2, dezinsectia trebuie realizata astfel:
- Trimestrial si ori de cate ori este nevoie – in spatiile inchise ale operatorilor economici cu profil nealimentar, institutiilor publice si spatiile comune inchise ale cladirilor;
- Lunar si ori de cate ori este nevoie -in spatiile inchise ale operatorilor economici cu profil alimentar si ale unitatilor sanitare;
- Numai la solicitarea persoanelor fizice, pentru spatiile cu destinatie de locuinta.
In ceea ce priveste deratizarea, conform articolului 106 din aceeasi lege, acest serviciu se realizeaza:
- O data pe semestru sau ori de cate ori este nevoie – in cazul operatorilor economici cu profil nealimentar si asociatiile de proprietari/locatari;
- O data pe trimestru sau ori de cate ori este nevoie – in cazul operatorilor economici cu profil alimentar;
- pentru spatiile deschise din domeniul public si privat al unitatii administrativ-teritoriale in conformitate cu programul unitar de actiune, dar nu mai putin de 3 tratamente pe an;
- Numai la solicitarea persoanelor fizice, pentru spatiile cu destinatie de locuinta, pentru stingerea unui focar.