6.7 C
București
AcasăDiverseTrucuri și sfaturi de design pentru amenajările în stil minimalist

Trucuri și sfaturi de design pentru amenajările în stil minimalist

Amenajările interioare au rolul de a oferi un plus de personalitate unei locuințe, fără a neglija confortul și funcționalitatea. Există numeroase stiluri de amenajare, de la clasic la modern, rustic, industrial, eclectic sau minimalist, fiecare având trăsături distincte, care se vor regăsi în decorurile casei. Însă, pentru a fi sigur că vei obține rezultatul așteptat, primul pas pe care trebuie să îl faci înainte de a începe procesul de amenajare este să identifici elementele preferate și cele pe care nu ai vrea să le incluzi în design-ul casei tale. De exemplu, dacă preferi simplitatea, liniile clare și accesoriile discrete, cel mai probabil vei alege să îți amenajezi casa în stil minimalist.

Istoria stilului minimalist

Stilul minimalist a apărut la începutul secolului XX și este caracterizat prin decoruri luminoase, aerisite, cu forme geometrice, linii drepte și nuanțe neutre. Ideal pentru spațiile mici, dar nu numai, acest stil de amenajare evită aglomerarea spațiilor cu obiecte masive sau decorațiuni inutile. În locul lor, sunt preferate piesele practice, ingenioase, multifuncționale, care oferă confortul necesar și transmit o notă de eleganță prin simplitatea lor. Dacă simți că stilul minimalist te reprezintă și vrei să îl integrezi în casa ta, ține cont de câteva sfaturi care te vor ajuta în procesul de amenajare.

Folosește combinații de culori neutre

Excesul de culoare nu se regăsește în decorurile minimaliste, așa că optează pentru nuanțe de gri, crem sau bej și creează combinații contrastante între acestea. De asemenea, albul este foarte des întâlnit în acest stil de amenajare, fiind prima opțiune atunci când vine vorba de zugrăvirea pereților. Dar cum minimalist nu înseamnă neapărat un design monoton, poți îndrăzni să colorezi unul dintre pereți într-o altă nuanță. Negrul sau griul în combinație cu alte culori deschise sunt perfecte pentru a oferi personalitate spațiilor minimaliste. Pe de altă parte, dacă vrei să scoți în evidență anumite obiecte sau piese de mobilier, ai libertatea de a folosi contraste puternice, cum ar fi, de exemplu, o canapea mov amplasată în fața unui perete alb.

Mizează pe mobilier cât se poate de simplu și practic

Primul sfat este să nu încarci casa cu mobilă. Dacă îți dorești încăperi amenajate în stil minimalist, acestea trebuie să fie ordonate și aerisite. Ai la îndemână o mulțime de soluții pentru a obține acest rezultat: de la scaune și mese cu forme neregulate, până la paturi care se pot integra în dulap sau rafturi așezate în forme geometrice. Urmărind principiul „puțin, dar bun”, acordă o atenție sporită calității materialelor. Pentru stilul minimalist sunt recomandate obiectele realizate din sticlă și metal, cu finisaje mate. Mobilierul poate avea nuanțe naturale de lemn, precum fag, stejar, salcâm, mesteacăn, cu mici accente stridente, iar pentru a completa efectul estetic se pot folosi accesorii din inox, alamă sau crom.

Alege accesorii discrete

În stilul minimalist nu se regăsesc accesoriile în exces, însă nu înseamnă că trebuie să renunți de tot la ele. Dacă știi să faci alegerile potrivite, acestea pot oferi un farmec aparte casei tale. Nici nu ai nevoie de prea multe decorațiuni, având în vedere că un simplu tablou în culori puternice poate deveni centrul de interes al unei încăperi, iar draperiile din dormitor pot schimba complet atmosfera interioară, dacă sunt alese corect. Atunci când vine vorba de accesorii pentru ferestre, important este să folosești perdele cât mai simple și lejere, fără imprimeuri, în nuanțe de alb, gri sau crem, pe care le poți accesoriza cu draperii moderne în nuanțe mai îndrăznețe, din materiale de calitate.

Dacă ești adeptul stilului minimalist, te vei bucura de multe avantaje, în comparație cu cei care preferă stilurile sofisticate. În primul rând, îți este mult mai ușor să menții ordinea, având în vedere că nu te pierzi printr-o mulțime de obiecte mici și nefolositoare. În plus, nu e nevoie de investiții uriașe în decorarea casei. Poți alege piese de mobilier simple și de efect la prețuri rezonabile, tablouri accesibile sau draperii ieftine, având, astfel, posibilitatea de a le schimba mai des, în funcție de sezon sau de preferințe. Ulterior, nu îți rămâne decât să te bucuri de spațiul tău simplu și elegant!

Ultimele articole

Explorați mai mult